Imate višak BOSILJKA: Evo šta sve možete da uradite

Kristina LJubisavljević

05. 10. 2020. 000000 11:40

Foto: Deposit

Ukus koji poseduje, međutim, nije jedina stvar koja čini bosiljak specijalnim. On ima antiinflamatorno dejstvo, pun je antioksidanata, i može da se koristi kao analgetik da vam opusti mišiće i umanji bol. Ako preko listova bosiljka polijete vrelu vodu i udahnete nastalu paru možete čak i da smanjite simptome glavobolje.

Bosiljak se koristi u tretmanima protiv akni. NJegova antiseptička svojstva smanjuju inflamaciju i crvenilo kože kada se nanese na nju, ali i kada se konzumira. Ovu biljku možete takođe da iskoristite za jačanje imuniteta tako što ćete od njenih listova napraviti čaj. Bosiljak sadrži bioflavonoid apigenin, koji je poznat po svom pozitivnom uticaju na ljudski organizam.

Pročitajte još: RUSKI lekar preporučuje ŠLJIVOVICU i KAJMAK za JESENJU BOLEST

Višak listova bosiljka uvek možete staviti u koktele, kao što su džin tonik i mohito. On će takođe oplemeniti ukus i bezalkoholnih pića, kao što su ledeni čaj od limuna ili kisela voda. Leti je dobra ideja staviti listove bosiljka zajedno sa vodom u posudu za pravljenje leda. Posle kada ožednite, kocke leda možete staviti u običnu vodu i dobiti savršeno letnje osveženje, uz sve dodatne zdravstvene beneficije ove namirnice.

Pročitajte još: Jedite ga, MAŽITE, pijte, jer SMANJUJE BORE!

Ako baš ne znate šta ćete sa viškom bosiljka, a ne biste želeli da ga konzumirate, stavite ga u vašu kupku i uživajte u njegovom mirisu dok se opuštate u kadi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU