· · Komentari: 0
voće

Ovoliko BANANA nedeljno treba JESTI kako biste bili ZDRAVI

Zdrava ishrana je ključan faktor dugog života.

1599822499_Depositphotos_65914341_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Glavni principi koji su već mnogima poznati su umerenost i raznovrsnost, ali naučnici otkrivaju i jedan vrlo jednostavan način da svoj režim ishrane poboljšamo svake nedelje.

Reč je o voću i to, konkretno, o bananama koje su lako dostupna a vrlo kvalitetna namirnica.

Zašto se baš one dovode u vezu s dužim životnim vekom?

Kako objašnjavaju nutricionisti, za "top voće" ih kvalifikuje visok nivo kalijuma, što pomaže svima koji pate od visokog krvnog pritiska. Upravo hipertenzija i njome izazvana srčana oboljenja veoma su čest uzrok prerane smrti.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: MLEČNI PROIZVODI koje možete da ZAMRZAVATE kako bi uštedeli i vreme i novac

Zato je planiranje jelovnika u skladu s preporukama lekara veoma značajno u borbi protiv "tihog ubice" kako se hipertenzija često naziva.

Nutricionisti preporučuju da se u toku nedelje pojedu 4 banane.

Kalijum je značajan i zato što može da smanji rizik od karcinoma bubrega, smatraju lekari.

Ne manje značajna je i činjenica da banane pojačavaju naše mentalne i fizičke sposobnosti, a i emotivno raspoloženje. One su dobar izvor ugljenih hidrata, čime hrane i mozak i mišiće. Takođe, sadrže triptofan i vitamin B6 koji omogućavaju proizvodnju serotonina u organizmu.

Pročitajte još: Zašto se kaže da REN vredi KAO ZLATO? U Rusiji je NEZAMENLJIV, a evo i zbog čega

Uz sve to, banane su dobre i za varenje. Međutim, to ne znači da treba preterivati - umerenost je ključ dobre ishrane.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.