Da li i vama stiže "PORUKA OD POLICIJE"? Čuvajte se opasnog VIRUSA koji napada ANDROID!

Kristina Malešević

11. 10. 2020. 000000 11:20

Foto: Pixabay

Opasan tehnološki virus nemoguće je izbeći, posebno ako imate Android operativni sistem. Naime, autori virusa šalju poruku korisnicima da su prekršili zakon i da moraju da plate određenu kaznu i uplate novac na uputstva navedena u poruci.

Jednom kada ga korisnik preuzme na svoj uređaj, program se nastanjuje na ekranu do sada neviđenim tehnikama

Pročitajte još: Da li znate koju u popularnu DRUŠTVENU MREŽU korisnici NEMAJU POVERENJE?

Stručnjaci kompanije Microsoft zaduženi za sajber bezbednost obvjavili su informacije i tehničke detalje o novoj vrsti opasnog ucenjivačkog softvera koji napada mobilne telefone sa ovim operativnim sistemom. Virus koristi nove tehnike koje ukazuju na nove pretnje, a odlikuje ga i konstantna evolucija.

Poruka od "policije"
Poruka ima za cilj da zaplaši vlasnika telefona i da od njega ucenom iznudi novac. Najčešće je napisana tako da izgleda kao da je poslata od strane lokalne policije. U poruci se korisnik obaveštava da je prekršio zakon i da mora da plati određenu kaznu..

Pročitajte još: Povređeno srce, lice koje izdiše... Stižu nam NOVI EMOTIKONI, da li vam se dopadaju? (FOTO)

Posebno je opasno to što je ovaj softver razvijen tako da uspešno izbegava postojeće zaštite.

Kako upozoravaju iz Microsoft kompanije, jednom kada ga korisnik preuzme na svoj uređaj, program se nastanjuje na ekranu do sada neviđenim tehnikama.

Pročitajte još: Tehnološka POBEDA: Evropol razbio mrežu za komunikaciju koju su koristile HILJADE KRIMINALACA

Naime, zloupotrebljava se "home" taster, prostor za notifikacije u slučaju dolaznog poziva ili metodu za prebacivanje iz jedne aplikacije u drugu.

Zahvaljujući tome, može da se nađe na vrhu samog ekrana, iznad svih drugih aplikacija i prozora, pa korisnik nikako ne može da izbegne poruku koju autori softvera žele da mu pošalju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU