Jutarnje vežbe smanjuju rizik za dobijanje RAKA - evo na koji NAČIN

Jelena Blažić

20. 10. 2020. 000000 11:40

Foto: depositphotos

Prema novom istraživanju, vežbanje ujutro, poput brze šetnje ili vožnje biciklom, moglo bi sprečiti nastanak raka. Redovno vežbanje, pojačava telesnu temperaturu, što pomaže u suzbijanju bolesti.

Pročitajte još: Ne preskačite ISTEZANJE POSLE TRENINGA: Pomaže vaše ZDRAVLJU i FORMI

Studija koja je rađena na 2.800 ljudi, pokazala je da ljudi koji su fizički bili aktivni između 8 i 10 sati ujutru, imaju manju veraovatnoću da razviju kancerogene ćelije, odnosno, smanjuju rizik od dobijanja raka prostate ili dojke.

- Vreme fizičke aktivnosti utiče na rad hormona i melatonina, kao i na metabolizam hrane. To objašnjava ove rezultate -  rekao je koordinator studije Manolis Kogevinas.

Naša tela proizvode melatonin uveče, a ta hemikalija pomaže u regulisanju sna i utiče na mnoge funkcije u našem organizmu, koje su povezane sa telesnim cirkadijanskim ritmom.  Melatonin takođe zaustavlja širenje raka i poznato je da kasno vežbanje usporava telesnu proizvodnju.

Pročitajte još: Ako razmišljate o HORMONSKOJ terapiji znajte da se pije do OVE GODINE

Foto: despositos

- Jedan od potencijalnih uzroka raka je i poremećaj ritma spavanja, neusklađenost ekoloških znakova poput unosa svetlosti i hrane. Utvrđeno je da redovna fizička aktivnost tokom celog života, smanjuje rizik od dobijanja raka, Zaštitni efekat mogao bi biti, kada se fizička aktivnost obavlja ujutru - dodao je dr Kogevinas. Veruje se da izlaganje veštačkoj svetlosti i grickalice kasno uveče, igraju glavnu ulogu u dobijanju raka.

Najnoviji nalazi su prvi koji su utvrdili vezu između rizika i vremena vežbanja:

- Hormon se proizvodi uglavnom tokom noći i sa poznatim antikancerogenim svojstvima. Ovi rezultati, ako se potvrde, mogu poboljšati trenutne preporuke o fizičkoj aktivnosti za prevenciju raka. Ono što je jasno je da svako može smanjiti rizik od raka jednostavno tako što će biti umereno fizički aktivan najmanje 150 minuta svake nedelje - zaključio je doktor.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU