Da li ste znali da kada pišete na telefonu, vaša kičma PROŽIVLJAVA PAKAO: Možete biti trajno OŠTEĆENI

23. 10. 2020. 000000 14:00

Foto: Depozit

Surfovanje po internetu, pisanje poruka i pretraživanje društvenih mreža postalo je svakodnevnica. Ali naučnici i lekari upozoravaju kako su ovakve navike i te kako opasne za vaše zdravlje, a evo i zašto.

Ako ste tokom proteklih nekoliko minuta surfovali na mobilnom telefonu ili se pak dopisivali sa porodicom i prijateljima, znajte kako je upravo u tim trenucima vaša kičma prolazila kroz pravi pakao.

Istraživanje je potvrdilo kako prosečna osoba na mobilnom (bilo surfujući ili pišući poruke i postove) provodi između dva i četiri sata, a kod nekih se ta brojka povećava i do 10 sati dnevno.

Pročitajte još: Kako vaše DRŽANJE utiče na TELO: Šta je pravilno?

Ali problem nije u samom kuckanju, već u neprirodnom položaju vrata koji nikada u istoriji nije toliko dugo stajao u takvom položaju. Upravo taj položaj može dovesti do trajnih oštećenja kičme.

Glava odrasle osobe u proseku teži od 4 do 6 kilograma što je ujedno i težina kojom glava opterećuje kičmu kada sedite ili stojite u prirodnom položaju.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Ne budite lenji! Saveti pomoću kojih ćete imati SAVRŠENO DRŽANJE

Prema poslednjem istraživanju savijanje vrata prema napred za samo 15 stepeni povećava pritisak na kičmu za 12 kilograma, ugao od 30 stepeni 18 kilograma, dok ugao od 50 stepeni, kakav zahteva pisanje poruka iz krila, postaje pravi teret za vaša leđa koji teži čak 30 kilograma.

Ovakva navika ne samo da može da uzrokuje bolove u vratu i leđima, već opterećuje mišiće, tetive i ligamente koji mogu postati trajno oštećeni. To se posebno odnosi na decu i mlade čije telo je još uvek u procesu razvoja.

Pročitajte još: BOLE vas RAMENA I VRAT: Probajte ove DVE VEŽBE, jednu možete raditi i dok SEDITE NA POSLU

Ali, isto tako, to ne znači da morate da prestanete da koristite "pametne" telefone, već da prilikom kuckanja razmislite o onome što radite i zauzmete udobniji položaj. Naslonite se na naslon i pokušajte da podignete mobilni što više.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU