TEGLA, šećer i ŠOLJA BRAŠNA: Napravite sami KVASAC

31. 10. 2020. 000000 10:40

Foto: Depozitfoto

Ukoliko znate i volite da mesite hleb, zašto ne probate sami da napravite kvasac?

Pročitajte još: Kako da NAJBRŽE ODMRZNETE hranu i spremite obrok

Sastojci:

Zašto melasa?
Sa melasom će kvasac brže fermentisati.
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (po želji)
  • tegla ili staklena posuda

Sve sastojke pomešajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mestu, može i u blizini radijatora ali ne na njemu, jer direktni izvor toplote "ubija" kvasac. Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.

Kvasac je gotov kada se pojave mehurići.

Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mehurići na njemu i osetite miris vrenja. Ukoliko nameravate redovno da mesite hleb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna, pa promešajte smesu, silikonskom ili drvenom varjačom.

Pročitajte još: Ove NAMIRNICE ne treba PODGREVATI: Mogu da izazovu ozbiljne PROBLEME

Imajte na umu da testo od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamesite uveče a pečete ujutro.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU