Izazov za sve: Načini da jedete više zelenog VOĆA i POVRĆA

Kristina LJubisavljević

02. 11. 2020. 000000 19:00

Foto: Deposit

Ako ste rešili da povedete računa o svojoj ishrani i da u nju uvrstite malo više zelenog voća i povrća, naišli ste na članak koji će vas ka njima usmerii. Većina ljudi nije naročit ljubitelj zelenila na tanjiru, ali uz nekoliko korisnih trikova, možete sa lakoćom unositi u svoj organizam potrebnu dnevnu količinu zelenog voća i povrća.

Ali pre svega da istaknemo zbog čega je zeleniš toliko važan. Zeleno voće i povrće daje neohodnu dozu vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka vašem organizmu. Takođe ono je odličan izvor antioksidanata i najjednostavniji način da se u zimskom periodu sačuvate od prehlada i virusa. Zeleno voće i povrće vrlo efikasno deluje na smanjenje naslaga sala u predelu stomaka, kao i na optimalniji rad creva. Kako dakle unositi više ove zelene magije u organizam?

Pročitajte još: Ovaj ZAČIN daje ukus svakom jelu: Da li ga koristite?

Pijte zeleniš

Najlakši način da u svoj organizam unesete zeleno voće i povrće jeste da ga konzumirate u vidu smoothie-ja. Zelene smoothie napitke je vrlo jednostavno napraviti, a na raspolaganju vam je neverovatno mnogo kombinacija sastojaka i ukusa. Osnovu zelenog smoothie-ja mogu da čine spanać, blitva, zelena salata, kelj, rokula, celer, peršun ili brokoli. Potom kako bi smoothie bio ukusniji ne propustite da dodate bananu i po želji neko ukusno voće – zelene jabuke, grožđe, kruške, breskve, šumsko voće (može i zamrznuto). Kako bi smesa bila tečnija neophoda je tečnost – kokosova voda ili mleko, biljno mleko, bademovo mleko ili zeleni čaj. Takođe i sok od limuna može da posluži. Ako želite da obogatite vaš smoothie dodajte sastojke poput semenki lana, čia semenki, goji bobica, cimeta, vanila praha ili kakaoa.

Najjednostavniji način da se u zimskom periodu sačuvate od prehlada i virusa.

Dodajte zeleno povrće svojim obrocima

Svako jelo je nedvosmisleno ukusnije i zdravije ako je obogaćeno povrćem. Ako niste naročit ljubitelj povrća kada ga jedete zasebno, pokušajte da ga dodate svojim obrocima kao prilog ili u vidu salate. Svakako seckanje svog tog zeleniša zna da bude zamorno, s toga je preporuka da unapred kada imate malo slobodnog vremena iseckate sav zeleiniš koji imate u frižideru i rasporedite ga u zasebne činije u zamrzivaču kako bi vam bio na dohvat ruke kada pripremate čorbe i pečenja.

Stvorite naviku.

Pročitajte još: Pravimo ove greške kada POHUJEMO ŠNICLE: Izbegnite ih i biće još ukusnije

Gickalice zamenite voćem i povrćem

Nema većeg neprijatelja savršenom obimu struka od nezdravih grickalica koje nas vrebaju iza svakog ćoška. Ako stvorite naviku seckanja zelenog voća i povrća na tanjiru i grickanja umesto klasičnih industrijskih grickalica, nikad više nećete osećati grižu savest što se u svoj organizam uneli nepotrebnu količinu masti, soli i šećera. Štapići šargarepe, kolutovi krastavca, kriške jabuke ili kruške idealna su zamena klasičnim grickalicama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU