Sutra je dan posvećen najvećem TUMAČU SVETOG PISMA! Evo zašto slavimo svetog Jovana Zlatoustog

Kristina Malešević

25. 11. 2020. 000000 18:40

Foto: SPC

Vernici Sprske pravoslavne crkve sutra obeležavaju veliki praznik posvećen rođenju svetog Jovana Zlatpustog. Iako ovaj dan nije obeležen crvenim slovom u pravoslavnom crkvenom kalendaru, Jovan Zlatousti slavi se kao krsna slava i zaštitnik brojnih porodica u Srba.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Sveti Jovan Zlatousti je u tajne hrišćanstva ušao nakon smrti roditelja, kada se zamonašio. Taj svečani čin pratili su lično apostoli koji su ga blagosiljali i prorekli mu veliku službu, veliku blagodat i veliko stradanje.

Smatra se da je najvećim tumačem Svetog Pisma, najboljim hrišćanskim besednikom, učiteljem hrišćanskog života...

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona, a kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi. Propovedao je svakodnevno, na određene teme, ali naročito o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Još 397. godine izabran je za episkopa carigradskog, gde će uskoro ući u sukob sa Evtropijem, ministrom dvora cara Arkadija, i sa caricom Evdoksijom jer je predlagao potpunu reformu načina života, kako u Crkvi tako i na carskom dvoru.

Smatra se da je najvećim tumačem Svetog Pisma, najboljim hrišćanskim besednikom, učiteljem hrišćanskog života, idealni primer Crkvenog pastira i stradalnik za Jevanđelje Hristovo koje je propovedao.

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Crkva ga slavi više puta u toku godine. 30. januara zajedno sa svetim Vasilijem Velikim i svetim Grigorijem Bogoslovom - Sveta Tri Jerarha, i posebno 27. januara i 26. novembra po novom kalendaru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU