Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

SVETAC danas motri na vas! Evo šta danas morate uraditi ako neko ZATRAŽI POMOĆ od vas

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave svetog Jovana Milostivog

1606173635_jovan-milostivi.png
Foto: YouTubeScreenshot/Verski Kalendar
Oglas

Pravoslavnih hrišćani i Srbi širom sveta danas odaju počast svetom Jovanu Milostivom, svecu koji je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom, ali koji je cenjen u narodu zbog svih dobročinstava koje je za svog života učinio prema svim siromasima i prosjacima.

Na današnji dan treba da budete milostivi prema svakom ko vam zatraži pomoć

Jovana Milostivog obeležavaju sve hrišćanske crkve i smatraju ga svecom dobrote. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba da budete milostivi prema svakom ko vam zatraži pomoć.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Sveti Jovan Milostivi rođen je na Kipru u kneževskoj porodici i od detinjstva je vaspitavan kao hrišćanin. Imao je porodicu, ali su mu rano umrli i žena i deca i on je ostao sam.

Čuven je zbog milosrđa i blagočešća.

Sveti Jovan bio je veoma milostiv i prema bolesnicima, često ih je posećivao, služio ih, a one na samrti ispovedao i pričešćivai i molitvama svojim pomagao pri njihovom odlasku iz ovog sveta

Narodna predanja o dobročinstvima

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

Ponekad se dešavalo da ks blaženom Jovanu niko ne dođe sa nekom molbom. Tada bi on sedeo kraj crkvenih vrata, ustajao bi rastužen, i sa suzama odlazio kući. Pri tome neki su ga pitali zašto tuguje i setuje. Svetac bi na to odgovarao: "Sada smireni Jovan ništa ne nađe i ništa ne prinese Bogu za grehe svoje." Jednom prilikom, blaženi Sofronije tešio ga je rečima: "Zaista danas treba da se veseliš, oče, pošto ovce tvoje žive u miru, bez raspri i sporova, kao anđeli Božji."

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

U početku svoga arhipastirstvovanja blaženi Jovan sazvao je napre crkvene ekonome i dao im nalog da obiđu sav grad i popišite svu gospodu njegovu. Ekonomi ga zapitaše: "A ko su to gospoda tvoja, Vladiko?" Patrijarh Jovan Milostivi im odgovori: "Oni koje vi nazivate prosjacima i ništima; oni su gospoda moja: jer mi mogu pružiti svaku pomoć ka spasenju i primiti me u večne kuće svoje." Ekonomi su postupili po nalogu i popisali sve prosjake koje su pronašli po ulicama, po bolnicama i po đubrištima. Bilo ih je sedam hiljada i pet stotina. Tada je sveti Jovan naredio da se svima njima daje iz crkvenih sredstava sve što je potrebno za svakodnevnu ishranu.

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Sveti Jovan bio je veoma milostiv i prema bolesnicima, često ih je posećivao, služio ih, a one na samrti ispovedao i pričešćivai i molitvama svojim pomagao pri njihovom odlasku iz ovog sveta.

Osim toga, često je služio Božanstvenu liturgiju za umrle, ističući da ona veoma mnogo pomaže dušama pokojnika. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas