Prehrambeni proizvodi koji će vam pomoći da održite OPTIMALAN NIVO šećera u krvi

15. 12. 2020. 000000 11:00

Foto: Depozit

Nivo šećera u krvi je stvar koja naviše zabrinjava osobe sa dijabetesom.

NJihov organizam ne može da proizvede dovoljno insulina za održavanje nivoa šećera u krvi.

Kao rezultat, glukoza može da se akumlira u krvi. Iako pacijent može da koristi lekove i dopunski insulin, takođe može da kontroliše nivo šećera uz pomoć dijete i načina života.

Pročitajte još: "Terate" modu i nosite CRNU MASKU, a ne znate šta izazivaju!

Hrana koju telo apsrobuje smatras se najboljom opcijom za regulisanje nivoa šećera, jer ne izaziva skokove i padove šećera u krvi.

Osim osoba sa dijabetesom, uvek je dobro hraniti se zdravo, kako bi smanjili šansu za nastanak bolesti.

Pročitajte još: Ovaj VITAMIN u vreme panemije svi konzumiramo, ali njegova preterana upotreba može biti opasna!

1. Brokoli i krstasto povrće

Kada se brokoli žvaće, oslobađa se jedinjenje poznato kao sulforafan. To je jedinjenje na bazi sumpora sa svojstvima smanjenja šećera u krvi. Povrće takođe pokazuje osetljivost na insulin i smanjuje nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Pored toga, krstasto povrće može da smanji rizik od razvoja dijabetisa.

Pročitajte još: Izbegavajte ovaj položaj kada spavate i rešite se upornog i iritantnog hrkanja!

2. Semenke

Seme poput lana i semena bundeve, pozitivno utiče na regulaciju šećera u krvi. Oni su bogati antioksidantima, vlaknima i zdravim mastima - što sve pomaže u pravilnoj probavi i pravovremenom regulisanju šećera.

Foto: Depozit

3. Beli luk

Mnogi indijski lekovi, pa čak i zapadna medicina, smatraju da je beli luk gotovo lek za lečenje dijabetesa. Poznato je da povećava osetljivost na insulin i takođe reguliše lučenje insulina. Najbolje je kad se uzima sirovo, a naravno koristite se pri spremanju raznih jela i u salatama.

Pročitajte još: Poslušajte stručnjaka: Ne ignorišite nadutost - možda je deo većeg problema

4. Mahunarke

Leća, pasulj, leblebije i dr. imaju pozitivnu kontrolu glikemije. Najbolje ih je konzumirati u indijskom obliku "daal", a ne u receptima sa dodatkom šećera.

Pročitajte još: Razlozi posle kojih nikada nećete otići LJUTI na spavanje

5. Zob

Glikemijski indeks (GI) je mera kako određena hrana utiče na nivo šećera u krvi. Smanjite GI, poboljšajte hranu za kontrolu šećera i dijabetesa. Ovas ima indeks GI od 55 ili niži, što ih čini gotovo savršenim izborom za one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi. Izbegavajte zaslađenu ili spremnu za jelo zob sa ukusom, jer ima aditive koji mogu negativno da utiču na vaše zdravlje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU