Smanjite upale i rizik od infekcija: Uvrstite KUPUS u redovnu ishranu!

20. 12. 2020. 000000 19:20

Foto: Depozit

Veoma je jeftin i svima dostupan - kupus je namirnica na koju mnogi ponekad gledaju sa visine i izbegavaju u ishrani. 

Jedni se žale da dobijaju od njega gasove i osećaj nadimanja, drugima smeta miris kuvanja kupusa u kući a ne shvataju koliko koristih sastojaka on sadrži.

Pročitajte još: Tri sastojka čine recept za zdravlje disajnih puteva: Nutricionista Todorović otkriva

Za početak, kupus je izvanredan izvor vitamina C. Treba da znate da je samo 100 gr kupusa dovoljno da zadovolji dnevne potrebe organizma za ovim važnim pomoćnikom u borbi protiv virusa.

Takođe, podsetite se da je vitamin C neophodan da bi se formirao kolagen te da od njega zavisi čvrstina vaše kože i gipkost mišića i tela. Zato je važno da jedete svež kupus barem tri puta nedeljno.

Pročitajte još: Pet jednostavnih SAVETA koji će vam pomoći da izbegnete PREJEDANJE u toku praznika

Kupus održava zdravlje sistema za varenje u dobrom stanju. Vlakna u ovom povrću su glavni izvor hrane za "dobre" bakterije kao što su bifidobacteria i lactobacilli i zahvaljujući njihma upravo u crevima "nastaje" naš imunitet.

Foto: Depozit

Pored svega ovoga, kupus igra i ključnu ulogu u suzbijanju upalnih procesa u telu. Sam dokaz za to je njegovo dejstvo kao obloge koje mlade mame primenjuju kada imaju problem sa grudima. Takođe, njegovi listovi imaju magično dejstvo za zalečenje bolnih zglobova, a i za grudni koš namučen upalom pluća i kašljem.

Pročitajte još: Zimi KIČMA "plače" od bolova, a najviše prija joj sasvim OBIČNA stvar

Dok se njegova različita delovanja još uvek ispituju, potvrđeno je da smanjuje zapaljenske procese. Zato dodajte svojim jelima kupus kad god je to moguće, u svežem stanju - u svaku salatu, na sendvič ili čak samo grickajte list umesto neke druge grickalice. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU