· · Komentari: 0
važno

Doktor otkriva šta znači HPV VIRUS kod žena: Ovo je najvažnije da uradite za svoje zdravlje

Ginekolozi otkrivaju da je starosna granica devojčica koje stupaju u prvi seksualni odnos sve niža. Neinformisanost, izbegavanje zaštite i odlaska lekaru uzrokuju pojavu infekcija i virusa.

1608281653_Depositphotos_35273681_s-2019.jpg
Foto: Deposit

- Humani papiloma virus spada u jednu od nejčešćih seksualno prenosivih bolesti, pored hlamidije. Oko 40 tipova izaziva genitalne probleme i imaju različit maligni potencijal. Prisustvo virusa ne mora da znači da će on nužno izazvati karcinom - rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, dr Ivana Đurđević Starović, ginekolog. 

Doktor Igor Jeremić, ginekolog, dodaje da se ovaj virus, osim seksualnim putem, prenosi i s majke na dete u toku porođaja, a ne preko veša i bazena, i da je dovoljan samo jedan nezaštićeni seksualni odnos da bi se virus preneo.

Pročitajte još: Nedostatak vitamina i minerala: Dva vidljiva SIMPTOMA koja ukazuju na slab imunitet

- Devojčice rano stupaju u seksualne odnose, obično su to nezaštićeni odnosi, a mislim na devojke od 16 i 17 godina. Prvi kontakt sa humanim papiloma virusom kod takvih devojaka je mnogo ozbiljniji nego kod starijih žena, zato što se taj virus mnogo brže inkorporira u ćelije domaćina, i vrlo brzo i izazove promene na grliću materice - kaže dr Jeremić.

- Veliki problem kod tih devojaka je što se one neće javiti sigurno sa 16, 17 i 18 godina ginekologu, dok ne primete neke promene. Ono što se prvo primećuje su genitalne bradavice – kondilomi, međutim, u 80 odsto slučajeva, mi imamo mešanu HPV infekciju – nisko, srednje i visokorizični tipovi, tako da u 80 odsto slučajeva, pored pojave kondiloma, kod tako mladih devojaka, imamo i promene na grliću materice - objasnio je dr Jeremić.

Foto: Deposit

- Dovoljno je šest meseci od prvog kontakta sa HPV virusom, da se formira predkanceroza, za godinu dana, čak i karcinom grlića materice - dodao je dr Jeremić.

Dr Jeremić dodaje da je potrebno raditi i sa ginekolozima. Napominje da i kada Papanikolau test, koji se koristi kao svojevrsni pokazatelj stanja pacijentkinje, pokaže dobar rezultat, stanje valja dodatno proveriti kolposkopskim pregledom i tipizacijom virusa. Kaže i da je rad na jačanju imuniteta važan, ali da je važnije pravovremeno reagovanje lekara.

Pročitajte još: HITNO menjajte način života! SEDENJE UBRZAVA STARENJE!

- Mi smo ti koji moramo da vreme da dijagnostikujemo tu promenu i na pravi način da im pristupimo. Propagiram da ono što ne valja treba odmah ukloniti. Zato i postoje nove metode koje su apsolutno bezbedne.

Doktor ističe da je rad na jačanju imuniteta važan, ali da je važnije pravovremeno reagovanje lekara.

Aktuelizovanje lečenja 

Govoreći o vakcinaciji protiv HPV-a, dr Đurđević Starović naglašava da je ona kao prevencija apsolutno značajna, ali da "kod nas još nije ušla u obavezan program vakcinacije".

- Mislim da lekari ne promovišu dovoljno vakcinaciju, apsolutno smatram da je potrebna, i da bi na taj način smanjili rizik od nastanka karcinoma grlića. Početi na vreme, dok devojčica nije stupila u seksualne odnose, od 9 do 12. godine, da li dvovalentnom ili četvorovalentnom vakcinom - kaže dr Đurđević Starović.

Pročitajte još: OBRATITE PAŽNJU: Manjak sna slabi imunitet!

Doktor Jeremić dodaje da protokol dijagnoze i lečenja mora da bude u skladu sa sadašnjim vremenom, jer, kako kaže, "nije HPV ono što je bio nekada", naglašavajući da Papa test ne mora da bude jasan pokazatelj promena i zagovarajući pristup ranog uklanjanja promena, čim se utvrdi njihovo prisustvo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.