Neke masnoće su dobre za zdravlje: Evo gde se nalaze

Kristina LJubisavljević

30. 12. 2020. 000000 16:20

Foto: Deposit

Namirnice gajene bez pesticida i drugih štetnih sastojaka imaju više hranjivih sastojaka, pa su bolje za zdravlje pojedinca.

Organska slanina

Žumance
Preskočite omlet od belanaca i prigrlite žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je neverovatni izvor vitamina A, B i selena. Žumance dobijeno od organskih jaja ima više vitamina D i karotenoida koji žumancima daju narandžastu boju.

Visokokvalitetna slanina koja je dobijena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje anksiooznost, kaže nutricionista Ali Miler.

Pročitajte još: Od pređela do slatkiša: Šta čini srpsku trpezu za NOVOGODIŠNJE VEČE?

Da bi uživali u blagodatima slanine, važno je odabrati proizvod napravljen od lokalno uzgojenog mesa bez nitrata, hormona rasta i antibiotika.

Foto: Deposit

Organski maslac

Nutricionistički gledano, maslac je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a posebno ako dolazi od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

Tamna čokolada
Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca. To se može postići s dve kašičice kakaa ili 50 grama tamne čokolade s najmanje 70 do 80 % kakaa. Pripazite i kupujte prirodni kakao prah jer on sadrži veću količinu flavonoida.

Svakako, poboljšava ukus druge hrane, a pripremljen s povrćem olakšava apsorpciju njihovih nutrijenata.

Avokado

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i prehrambenim vlaknima koja uravnotežuje hormone u organizmu i pojačava zdravlje probave. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum, kaže Miler.

Pročitajte još: Mali trikovi za zdrav obrok: Kako da pržena hrana postane zdravija?

Foto: Deposit

Ova "mesnata“ voćka se obično koristi za pripremu ukusnih namaza, ali se može dodavati i raznim salatama, ili posluživati uz pečena jaja i slično.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU