Umorni ste zbog PRESKAKANJA OBROKA! Uradite ovo!

03. 01. 2021. 000000 12:20

Foto: Depozit

To je period kada telo intenzivno raste, a mozak mora da upije mnogo informacija. Kroz pet obroka dnevno, odnosno tri glavna i dva međuobroka, dobijamo energiju za ceo dan pun izazova.

Osim toga, redovna ishrana osigurava kalcijum, koji je važan za rast kostiju kod dece i održavanje normalne koštane mase kod odraslih, kao i gvožđe i vitamine B-grupe, koji doprinose boljem pamćenju i koncentraciji.

Pročitajte još: Praznik je, a kod zuba DžEP! Stomatolog Bukvić savetuje šta da radite

S druge strane, preskakanje obroka u srednjem i zrelom uzrastu dovodi do pojačanog umora, neuredne probave i opšte slabosti organizma, što može narušiti kvalitet života.

Šećer, tačnije glukoza, osnovna je hrana za mozak. Samim time, kada preskačemo obroke, nivo glukoze u krvi opada i postajemo umorni, dekoncentrisani i nervozni, što, onda, utiče na obavljanje aktivnosti na poslu ili u slobodno vreme.

Pročitajte još: Fale vam PUTOVANJA? Psihoterapeut MIA zna kako da rešite ovaj problem

Osim umora i smanjene koncentracije, osobe koje preskaču obroke imaju naviku da se prejedaju kad dođu kući, što rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma, a gojaznost vodi prema težim bolestima, poput dijabetesa i srčanih oboljenja. Zato je za gubitak nakupljenih kilograma najbitnije ne preskakati obroke.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU