Oglas
· · Komentari: 0
BEBE

Prvih 1.000 dana je najvažnije u životu BEBE, a pandemija je stvorila OVAJ problem

Trećina dece ne dobija usluge koje su im potrebne, što zabrinjav jer rani razvoj dece ne može da čeka - mnoge intervencije koje se propuste u ranom uzrastu kasnije se ne mogu nadoknaditi, upozorili su stručnjaci na vebinaru koji su organizovali Udruženje pedijatara Srbije i Unicef.

1609056401_depozit.png
Oglas

Deca su veoma pogođena pandemijom kovida 19, i to na specifičan način: ne toliko zbog same bolesti koliko zbog niza "propratnih efekata", kao što su odlaganje vakcinacije ili preventivnih pregleda sa kojima roditelji, zbog pandemije, oklevaju.

Rut Stjuart, ambasadorka Australije u Srbiji, rekla je da su prvih 1.000 dana detetovog života ključni period koji oblikuje njegov razvoj i blagostanje. Deca napreduju kada u ovim ranim godinama imaju podržavajuće okruženje.

Pročitajte još: Rendgen može da zavara, setoskop da prevari, OVA stvar najpouzdanije utvrđuje upalu pluća

- Kriza kovida 19 promenila je sve naše živote. Iako nam je svima bilo teško, otvaraju se nove mogućnosti za učenje i podršku našoj deci u njihovom razvoju. Drago mi je što je australijska stručna podrška doprinela razvoju aplikacije "Halo beba", koja će roditeljima pomoći da pruže deci podršku koja im je potrebna kako bi mogla da napreduju u ovim teškim vremenima - rekla je ambasadorka Australije.

Profil pedijatra
Pedijatar treba da ima znanja, veštine i alate da prepozna potrebe porodice i da, ako ne može on da pomogne, mora da zna put i da prođe sa porodicom zajedno taj put do vrata onog ko može da pomogne

Profesor Frank Oberklajd (Kraljevska dečja bolnica u Melburnu) ukazao je na potrebu drugačijeg, integrisanog pristupa i saradnje.

U Australiji sanjamo o "jednim vratima".

- U Australiji sanjamo o tome da u sistemu postoje "jedna vrata" za roditelja i da se prevaziđe još prisutna fragmentiranost usluga za decu i roditelje, tako da na koja god vrata da zakuca roditelj, to su prava vrata - rekao je profesor Frank Oberklajd.

Pročitajte još: Doktor Tiodorović upozorava: Brzo test na koronu iz APOTEKE je brz, ali...

Predstavljajući domaću praksu u oblasti razvojne pedijatrije profesor dr Aleksandra Stojadinović, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i članica Udruženja pedijatara Srbije, ukazala je na potrebu da kurikulumi za pedijatre na fakultetu budu obogaćeni tako da rani razvoj bude zastupljen u većoj meri.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas