Miteseri, akne i ostala ZLA na licu: Tri ZAKONA koja moraju tinejdžeri da poštuju

09. 01. 2021. 000000 13:00

Foto: Depozitfoto

Noćna mora gotovo svakog adolescenta, akne, ne moraju da prerastu u trajni košmar.  Veoma je važno da umeju da se nose sa njima i stanu im na put onoliko koliko je to moguće. U prevodu - značajno je da vode računa o higijeni lica.

Pročitajte još: U trendu i ove godine: Farmerke koje ne stare, ako ih niste nosili, sada je idealno vreme! (FOTO)

Dermatolozi preporučuju pomoć i nadzor roditelja, kako bi ih uputili da se obavezno, dva puta dnevno (ujutru i uveče), umivaju mlakom vodom i blagim, medicinskim sapunom koji čuva kiselost kože i ne dovodi do isušivanja.

Prljave ruke!
Poželjno je da adolescenti ne diraju lice prljavim rukama i da nauče da se suzdrže od ceđenja bubuljica i mitisera, kako ne bi napravili ožiljke koje će posle teško otkloniti. Na gnojne čireve je dobro da stave dve kapi ulja čajevca ili aloja vere.

Ukoliko koriste agresivne preparate na bazi alkohola i mentola, i prečesto se umivaju, naročito vrućom vodom, dolazi do pojačane proizvodnje sebuma i razmnožavanja bakterija, odnosno do infekcije, crvenila i perutanja.

Pročitajte još: Čarobno i ženstveno: Uz ove haljine proleće 2021. biće neponovljivo

Posebno bi trebalo da obrate pažnju na regiju čela, nosa i obraza, ili tzv. T - zonu, jer ona predstavlja problematično polje.

Posle umivanja, tinejdžeri bi trebalo da očiste lice tonikom prilagođenim njihovom uzrastu, dakle blagim sredstvom koje rastvara višak masnoće u porama i sprečava nastanak novih akni. I na kraju dolazi gel za negu kože, za optimalnu negu.

Pročitajte još: Imali ste je i bacili je, a sada je ova TAŠNA ponovo moderna

Ukoliko primetite da im se koža ne smiruje i da su im bubuljice preplavile lice i leđa, odvedite ih kod dermatologa, jer je bolje da se čuje mišljenje i savet stručnjaka. Zapamtite da ovo nije samo estetski problem, već nešto što može bitno da naruši kvalitet života vašeg deteta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU