Organizujte pravilno prostor u FRIŽIDERU i hrana će duže trajati

16. 01. 2021. 000000 09:20

Foto: Depozit

Pravilna organizacija sprečava nepotrebno bacanje hrane, gubitak energije i trošenje novca. Temperaturu je najbolje držati na tri do četiri stepena Celzijusa.

Pročitajte još: SVILEN i ukusan: Tajna SAVRŠENOG krompir pirea

Hranu treba održavati na hladnim temperaturama kako bi se sprečio rast bakterija i drugih mikroba od kojih se hrana kvari - a ljudi mogu da se razbole.

Zamrzivač

Počnimo sa očiglednim stvarima: Zamrzivači služe za skladištenje smrznutih stvari (očigledno). Vaš led ide u zamrzivač, kao i smrznuto voće, povrće, meso, zalihe i drugi predmeti. U zamrzivač možete da uskladištite i iznenađujući broj drugih namirnica za kasniju upotrebu, poput tortilja, sosa od testenina, pa čak i jaja.

Pročitajte još: Ako imate probleme sa spavanjem izbegavajte ovu hranu: Stručnjak ističe šta treba jesti

Napomena: Hleb možete zamrznuti do tri meseca, ali nemojte ga čuvati u frižideru jer će se osušiti

Trik sa zamrzivačima je da hranu čvrsto spakujete u njihove kutije i dobro održavate stvari, optimizuje skladištenje i takođe ćete uštedeti energiju. Umesto da koristite staklene tegle - koje se mogu slomiti - hranu zamrzavajte u plastičnim kutijama koji se mogu složiti ili u plastičnim kesama za zamrzavanje položenim ravno.

Vrata

Vrata su najtopliji deo frižidera i trebalo bi ih rezervisati za hranu koja je najotpornija na kvarenje. Ovde držite začine, sokove i drugu hranu koja može podneti fluktuacije temperature. I zapamtite da čak i začini imaju rok trajanja.

Pročitajte još: Stara ČARAPA rešava stvar: Napravite osveživač koji uklanja MIRISE iz kuhinje

Čak i začini imaju rok trajanja!

Budući da se vrata frižidera mogu zagrejati (naročito kada se često otvaraju), jaja i mlečni proizvodi ne bi smeli da idu ovde.

Gornje police

Gornje police frižidera imaju najdoslednije temperature. Jedna od profesionalnih strategija kuhinja restorana je stavljanje namirnica koje ne treba da se kuvaju na vrh frižidera. To uključuje ostatke, pića i gotovu hranu poput tortilja, humusa i mesnih delikatesa. Bilje se može održavati svežim postavljanjem uspravno u vazu ili teglu sa vodom i labavim pokrivanjem plastičnom kesom. Takođe ćete želeti da držite bobice ovde gore za lak pristup.

Pročitajte još: Da li imate kukuruzno brašno? Nećete verovati šta možete njime da OČISTITE

Donje police

Donje police su vaša najbolja opklada da se sirovo meso, jaja, morske plodove i ostala mlečna hrana - sve ovo čuva se na najhladnijim temperaturama. Da biste sprečili širenje bakterija sirovog mesa na druga područja, odredite određeni odeljak frižidera kao svoj ormarić za meso. Držite meso u originalnoj ambalaži i odložite ga na tanjir ili u improvizovanu kantu koja se redovno čisti.

Ne gomilajte previše na policama

Pročitajte još: Ruska salata, pečenje, kolači... Koliko dugo možemo jesti ovu hranu nakon praznika?

 Za razliku od zamrzivača, frižider ne bi trebalo da bude u potpunosti spakovan. Ovde treba da teče hladan vazduh, a ako ne može, dobićete nedosledne temperature.

Vrh frižidera

Ako ste gornji deo frižidera koristili kao potkrovlje sa hranom - tamo slažete boce merlota ili vekne hleba - zaustavite se. Čak i ako je vaša kuhinja mala i taj prostor deluje super zgodno, to nije pametna ideja. Da bi regulisao temperaturu hladnoće iznutra, zavojnica kondenzatora frižidera pumpa topli vazduh i ta toplota se podiže oko vrha uređaja. Rezultat: Prilično se zagreje i može brzo pokvariti stvari poput vina i hleba. Najbolje korišćenje ovog prostora? Čuvajte uređaje ili zalihe poput papirnih peškira ili hrpe kuvara.

Pročitajte još: Nema Božića bez FLEKA! Evo šta uklanja SO, a gde ga ne smete sipati!

U frižider - da ili ne?

Jedno od težih pitanja je utvrđivanje da li uopšte nešto ide u frižider. Određena hrana ne spada u frižider, poput paradajza - koji će u frižideru postati brašnast i bez mirisa - pa ih držite na sobnoj temperaturi. Luk, tikva i krompir najbolje idu u hladnijem okruženju sa malo vlage, pa ih čuvajte u tamnom ormanu ili na drugom mestu izvan frižidera. Avokado i mnoštvo voća sasvim je jednostavno ostaviti na radnoj površini da saze, ali takođe mogu ići u frižider da bi usporili proces ako je potrebno. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU