Koren DIJETA: Gospodin celer i njegove drugarice (REŽIM ISHRANE)

06. 02. 2021. 000000 08:00

Foto: Depozitfoto

Zima je pravo vreme da se ishrana upotpuni jelima i salatama od korenastog povrća. Krompir, šargarepa, luk, paškanat, cvekla, batat, celer sadrže obilje vitamina i minerala, odličan su izvor vlakana i što je podjednako značajno pružaju osećaj sitosti.

Pročitajte još: DIJETA za bolju probavu: 25 grama VLAKANA dnevno i kilogrami se sami TOPE

Korenasto povrće po pravilu sadrži velike količine vitamina C, kada se jede sveže, bogato je antioksidansima, pomaže oslobađanje od toksina, deluje protivupalno, jer uspešno eliminiše i bakterije i gljivice.

Kako se čuva?
Ako ga čuvate u frižideru, najbolje je da ga uvijete u plastičnu foliju ili papir, u suprotnom brzo će da omekša. Luk i krompir ne bi trebalo držati u frižideru.
Birajte čvrsto povrće, sa lišćem.

Kada na pijaci birate korenasto povrće, pazite da bude čvrsto, ne meko, i da nema fleka. Ako im nije odsečeno lišće, uzmite ga zajedno sa njim, jer se i on kod nekih vrsta jede.

Evo predloga jelovnika za naradnu nedelju, koji sadrži obilje korenastog povrća.

Šnicla i pire od celera - milina jedna!

Ponedeljak

Doručak: kajgana sa salatom od sveže rendane šargarepe i praziluka, integralni hleb

Ručak: svinjske šnicle, pire krompir i salata od rendanog svežeg celera, zelene jabuke i praziluka

Večera: krompir uvaljan u kukuruzno brašno i začin C, pečen u rerni, salata barena cvekla sa belim lukom

Pročitajte još: Imate SLOBODAN DAN tokom dijete? Evo kojih pet namirnica će sprečiti PREŽDERAVANJE

Radost za oči Foto: Depozit

Utorak

Doručak: sendvič sa puterom, pršutom i šargarepom i paprikom isečenom na tanke listove, šolja jogurta

Ručak: rižoto sa gulašom od telećeg mesa i salata od barene cvekle sa belim lukom

Večera: pita sa krompirom i salata od sveže rendane šargarepe i kupusa

Sreda

Doručak: pržena jaja sa prazilukom, integralni hleb i šolja jogurta

Ručak: salata od avokada, barenog krompira, crnog luka i paradajza

Večera: makarone sa sirom i salata po izboru

Pročitajte još: Osam namirnica koje će "pojesti" kilograme

Četvrtak

Doručak: palenta sa sirom

Ručak: pastrmka na žaru i salata od rendanog svežeg celera, zelene jabuke i praziluka

Večera: sardina sa lukom i projara

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Petak

Doručak: bareno jaje, integralni hleb i sveža šargarepa i sveža paprika

Ručak: čorba sa piletinom i celerom i musaka od krompira

Večera: barena šargarepa sa belim pilećim mesom i parče hleba

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU