MIT ili istina: Da li se na opekotinu stavlja MASLAC?

Kristina Malešević

31. 01. 2021. 000000 17:30

Foto: Depositphotos

Sigurno ste hiljadu puta čuli da na svežu opkotinu brzo stavite masalac kako bi se ona u što kraćem roku zacelila? Verovatno su neki od vas upravo to i učinili, ali da si smo ikada zaista razmislili da li je ovo zaista delotvorno.

Pročitajte još: DIJETA za bolju probavu: 25 grama VLAKANA dnevno i kilogrami se sami TOPE

Mame i bake već decenijama nas savetuju da je najbolji lek za to mazanje debelog sloja maslaca na ranu, kako bi se ona što pre zacelila i ostavila što manji ožiljak. 

Verovali ili ne, stavljanje maslaca na opekotinu je - mit!

Svako ko je barem jednom u životu ispustio telefon ili daljinski iz ruku i pokušao da skuva nešto, zna da su povremene opekotine u kuhinji nešto sasvim normalno i očekivano. Mame i bake već decenijama nas savetuju da je najbolji lek za to mazanje debelog sloja maslaca na ranu, kako bi se ona što pre zacelila i ostavila što manji ožiljak.

Pročitajte još: Imate SLOBODAN DAN tokom dijete? Evo kojih pet namirnica će sprečiti PREŽDERAVANJE

Nažalost, ovaj mit nema nikakvu naučnu potvrdu, a mazanje maslaca na opekotinu može još samo dodatno pogoršati opekotinu.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Maslac će „zarobiti" vrelinu u opeklini i neće joj dopustiti da izađe napolje, zbog čega će bol biti još veća. Ukoliko se radi o težoj opekotini, može doći i do infekcije. Držanje opekotinepod mlazom hladne vode barem nekoliko minuta i previjanje sterilnom gazom jedini je pravi način kako rešiti bol i ovu neprijatnu pojavu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU