· · Komentari: 0
pomoć voća

SMOKVA JE neizostavno JESENJE VOĆE, a da li ste znali da je lek za RANE I OPEKOTINE

Smokva kao naše omiljeno jesenje voće, krije u sebi osim fantastičnog ukusa i male tajne.

1600939226_Depositphotos_33055409_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Naime ova drvenasta biljka, vrlo sočnog ploda vekovima se smatrala svetom biljkom. Mnogi narodi su je koristili u svojon ishrani i dan danas je zastupljena kao neizostavan sastojak brojnih kulinarskih specijaliteta. Od džemova sa smokvama, preko suvih smokava koje su izvrsna poslastica pa sve do leka, ali stići ćemo do toga.

Smokva u sebi sadrži veliku količinu vitamina A, C, B, kao i mangan, magnezijum i kalijum zbog čega se preporučuje pri brojnim dijetama. Ona obiluje vlaknima, što je dovodi u prve redove pri rešavanju problema sa crevnom florom i probavnim traktom. Suve smokve, u sebi sadrže vrlo malo kalorija zbog čega su pogodne i za sve one koji paze na liniju.

Pročitajte još: Jelo će biti UKUSNIJE ako mu dodate ZAČINE na OVAJ način

Svoj doprinos smokva daje i kod snižavanja visokog krvnog pritiska, holesterola i bolesti povezanih sa kardiovaskularnim sistemom. Ono što svakako treba naglasiti je činjenica da se smokva smatra izuzetno snažnim afrodizijakom, s toga kolač od smokava na kraju romantične večere može da bude pun pogodak.

Ali ono što posebno ističemo je doprinos smokava pri zaceljenu rana i poboljšanja stanja kod opekotina. Ova voćka se vrlo učinkovito bori sa ovakvim stanjima, pa ako imate problema sa bilo opekotinama ili rana duž tela, postupak koji treba da sledite je sledeći:

Pročitajte još: Čim se pojave MEHURIĆI gotovo je: JABUKOVO sirće iz vaše kuhinje

Jednu suvu smokvu po izboru treba da potopite u mleko ili vodu. Nakon par minuta stavite sve na šporet i kuvajte nekoliko minuta, dok smokva ne omekša. Ostavite da se malo ohladi, presecite smokvu na pola i stavite na ranu ili opekotinu. Ako se radi o većoj površini, trebaće vam u tom slučaju više smokava. Postupak ponavljati po potrebi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.