Spavanje je štetno po zdravlje?

05. 02. 2021. 000000 22:00

Foto: Depozit

Vecćina nas se raduje spavanju vikendom nakon duge nedelje rada. Ali nedavna studija otkrila je da bi ovo zapravo moglo biti kontraproduktivno.

Pročitajte još: Plašili su nas jajima, a sada priznaju da su POGREŠILI! Evo šta je prava ISTINA

Većina misli da će se dobro osećati ako se naspava, ali jedno nedavno istraživanje je otkrilo da ovo zapravo i nije tako dobra ideja.

Ispitanici su podeljeni u tri grupe

Zaista je dobar osećaj kada se leži, ali to ne znači da je to zapravo dobro za telo.

Dobrovoljci su se podelili u tri test grupe

Istraživač sa Univerziteta u Koloradu, nedavno je dokazao da spavanje u stvari može biti štetno za telo i potpuno nepotrebno. Kako je njegov tim došao do ovog tužnog zaključka? Istraživačka grupa koju je vodio posmatrala je načine spavanja i ponašanje 36 zdravih odraslih tokom devet noći. Ove grupe odraslih su potom podeljene u tri grupe:

Jedni su spavali po devet sati noću.

Prvoj grupa je bilo dozvoljeno da spava devet sati noću, druga grupa je smela da spava oko pet sati i konačno, treća grupa koja je pomešala to dvoje, tj. spavali su pet sati noću tokom nedelje i koliko su želeli tokom vikenda.

Pročitajte još: Od ove bolesti se svakodnevno RAZBOLI 4 i UMRE jedna Srpkinja, a IZLEČIVA je u 99% slučajeva!

Rezultati su pokazali da više spavanja vikendom zapravo nema pozitivnih uticaja na metabolizam tela. Zapravo se događa suprotno. Dugo spavanje je zapravo prilično štetno i istraživači su primetili "smanjenje osetljivosti na insulin". To znači da je telo teže razgrađivalo šećer u telu.

Mozak zaostaje između vikenda i radnih dana.

Zašto?

Čini se da naš mozak doživljava neku vrstu zaostajanja između radnih dana i vikenda. Ovo kašnjenje dovodi do "desinhronizacije, jer san sprečava da telo bude izloženo jutarnjoj svetlosti.“ Stoga je zapravo bolje uvek ustajati otprilike u isto vreme kako telo i mozak ne bi trebalo da se vrate u ritam svake nedelje. Redovnim buđenjem možete naučiti da se borite protiv umora koji bi vam mogao pomoći da manje spavate, ali osećate se budnijim.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU