Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?

Kristina LJubisavljević

05. 02. 2021. 000000 09:00

Foto: Deposit

Kivi vodi poreklo iz Kine, a ime dobija prema istoimenoj ptitivi koja živi u oblasti Okeanije i zaštitni je znak Novog Zelanda.

U zavisnosti od mesta na kojem raste može da dostigne visinu i do 9 metara. 

Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema

Dva najbitnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100g kivija je 98mg, što je duplo više od pomorandže i limuna.  Pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale, a tako se organizam štiti od mnogih bolesti.

Preporučuje se konzumiranje kivija ujutru uz doručak.

Jačanje imuniteta

Velika količina folne kiseline, pored vitamina C,  jača odbrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja.

Kivi je veoma dobar za varenje.

Bolja cirkulacija

Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.

Foto: Pixabay

Ublažava stres

Ko ne treba da konzumira kivi?
Osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, imaju pesak ili kamen, ne treba da jedu kivi jer može doći do njhovih pokretanja.

Kivi je idealno voće za ublažavanje stresa. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost.

Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA

Mršavljenje

Sadrži dosta vode i nema veliku energetsku vrednost samim tim idealan je za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma.


Ograničite se na dva do tri kivija dnevno jer veći unos može da izazove alergiju.

Jača kosti

Minerali magnezijum i kalijum nalaze se u kiviju, a odlični su za jačanje kostiju, zuba i noktiju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU