Grožđe ili GROŽĐICE: Šta je zdravije za naš organizam, a šta morate IZBEGAVATI

Kristina Malešević

14. 02. 2021. 000000 14:30

Foto: Pixabay

Kada je reč o tome šta je hranljivije i zdravije, evo detaljnog upoređivanja hranljivih sastojaka kako biste napravili svoj izbor, prilagodili ono što je zdravo za vaš organizam, a šta morate izbegavati ukoliko imate neki zdravstveni problem.

Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema

Grožđice i grožđe su praktično identični po izgledu, ali se razlikuju u hranljivim vrednostima

Grožđe je poznato kao kraljica voća, koristi se u mnogim poslasticama i, naravno, predstavlja primarni sastojak u procesu proizvodnje vina. Suvo grožđe je grožđe koje je ili osušeno na vazduhu ili sušeno na suncu.

Šta je zdravije?
Odgovor koji je zdraviji zavisi od vaših individualnih potreba. Ako želite izvor bogat antioksidansima, grožđice bi trebalo da budu vaš omiljeni izbor. Ali ako želite da smršate i želite nešto sa malo kalorija i šećera, onda bi trebalo da se odlučite za grožđe.

Oni se često koriste u mnogim poslasticama. Oni se koriste kao bogat izvor energije i sastojak bogat hranljivim sastojcima poput kalijuma, gvožđa i kalcijuma.

Pročitajte još: Prijavila se za posao, pa dobila odgovor koji ju je RASPLAKAO: Pismo je hit, a ljudi su zbunjeni: "Da li je ovo slatko ili jezivo?" (FOTO)

Grožđice i grožđe su praktično identični po izgledu, ali se razlikuju u hranljivim vrednostima. Dakle, ovde je detaljno poređenje nutricionističkih vrednosti između njih dvoje.

Šećer

Pročitajte još: Ovu biljku ne treba da čuvate ako želite da se udate (FOTO)

Kada se grožđe osuši, količina šećera u njemu postaje koncentrovana. Dakle, u pogledu sadržaja šećera, grožđice imaju veći sadržaj šećera od grožđa. To ih čini štetnim za one koji pate od dijabetesa ili bilo kog takvog stanja kod kojeg je problem šećerna pića.

Antioksidansi

Antioksidansi pomažu u održavanju dobrog zdravlja i sprečavaju razne hronične bolesti. Kada se voće osuši, komponente u njima postaju koncentrisane. Dakle, količina antioksidanata prisutnih u grožđicama je 3 puta veća od količine prisutne u grožđu.

Pročitajte još: Nigde zemlje, a ZUMBUL cveta i miriše. Magija? Ne, ovo je TAJNA

Kalorije

Kada je reč o poređenju broja kalorija, grožđice imaju veći broj kalorija u poređenju sa grožđem, jer kalorije postaju koncentrisane u prvom kad se osuše.

Gubitak težine

Za one koji pokušavaju da smršaju, suvo grožđe je za njih bolje jer imaju veću količinu kalorija u odnosu na grožđe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU