Dijeta koja leči glavobolju, a odričete se samo jedne namirnice

10. 05. 2021. 000000 10:10

Foto: Depozitfoto

I pored toga, mnogi pacijenti su godinama trpeli nepodnošljive glavobolje i ne pomišljajući na to da je upravo hrana njihov okidač, pogotovo kada je o migreni reč.

Pročitajte još: Savršena Pegan DIJETA: Gubite kilograme, a nikada niste gladni

Krompir, bademi...
Naučnici preporučuju da se jede što više namirnica koje sadrže vitamin B2, odnosno obično lisnato povrće i onih sa koenzimom Q10 koji se nalazi u mesu, ribi, maku. Takođe, u ishrani bi trebalo što češće da budu zastupljene namirnice bogate magnezijumom i kalcijumom kao što su banane, krompir, bademi, kelj, riba, pšekajsije i tamni pirinač.

Kao što loša ishrana može da doprinese nastanku migrene, tako i zdrava može da doprinese njenom izlečenju.

Alkoholna pića i mesne prerađevine izbegavati.

Za početak promena navika najbitnije je znati da do glavobolje najčešće dovodi hrana koja širi krvne sudova. To su alkoholna pića, mesne prerađevine, proizvodi prepuni kvasca, čokolada i stari, slani sirevi.

Đumbir, nana, kamilica, valerijana, matičnjak...

Osim navedenih namirnica, u ishrani protiv čestih glavobolja trebalo bi svesti na minimum hranu koja sadrži mnogo aditiva.

Čajevima dati prednost, a ne kafi Foto: Depozit

Ishrana koja pomaže u prevenciji čestih glavobolja je ona koja podrazumeva da se pije dovoljno vode, da se učestalije koristi đumbir, jer deluje kao prirodan analgetik. Protiv migrena izazvanih napetošću i stresom dobri su i čajevi kao što su nana, kamilica, matičnjak i valerijana, jer umiruju i opuštaju. Kafa se takođe savetuje, ali u manjim količinama. U protivnom prevelik unos kofeina može da izazove širenje krvnih sudova i još jače bolove.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Utorak
Doručak: šejk od banana zaslađen medom i šaka bademaRučak: barena teletina sa keljomVečera: dva barena jaja i hleb od pšeničnih klica

Ponedeljak

Doručak: makovnjača i šolja jogurta

Ručak: riba na žaru, bareni krompir i salata od mladog spanaća

Večera: tamni pirinač sa šampinjonima i salata po izboru

Sreda

Doručak: šolja čaja od nane sa limunom i medom i omlet sa svežom paprikom, hleb od pšeničnih klica

Ručak: makarone sa mladim sirom i tunjevinom, salata po izboru

Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom, suvim šljivama i bademom

Četvrtak

Doručak: kifla sa domaćom ribljom paštetom i šolja kefira

Ručak: musaka sa krompirom i mlevenim mesom i zelena salata

Večera: makovnjača i šolja toplog mleka

Pročitajte još: Četiri imuno bombe sa kojima treba dočekati proleće

Petak

Doručak: hleb od pešničnih klica, ajvar i parče mladog sira

Ručak: čorba od povrća, riba na žaru i krompir salata

Večera: domaća pica sa svežom paprikom, pečurkama i tunjevinom

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU