Zbog nje je i čuveni voz kasnio: Srpsku heroinu Milunku Savić čekao Orijent ekspres kako bi krenuli na put

05. 03. 2021. 000000 16:40

Foto: Printscreen / Instagram / sveta_zemlja_srbija

Desilo se to na beogradskoj železničkoj stanici 1928. godine. U tom vreme u Francuskoj je slavljena desetogodišnjica savezničke pobede u Velikom ratu. Za tu priliku poslat je voz za Beograd da bi prevezao srpske zvaničnike koji su pozvani da učestvuju u proslavi.

Pročitajte još: Kako da se sačuvate od ZLA i njegovog negativnog uticaja? Odgovor ove književnice potpuno će vas OSVESTITI

Ukrcavali su se generali, političari, bivši vojnici..

Pored politčara, generala, bio je tu i francuski ambasador koji je prisustvovao ispraćaju i, slučajno, u jednom trenutku je na peronu ugledao nju - Milunku Savić.

Milunka je stajala pored voza i ispraćala svoje ratne drugove. Ambasador je ju je upitao zašto i ona ne ide na ovo putovanje.

- Ja za to putovanje nemam novaca - rekla je Milunka.

NJegova ekselencija kao i okupljeni građani to nisu mogli da dozvole. Ispred njih je stojala velika Milunka Savić. Ona je žena sa najviše odlikovanja i ordenja u istoriji ratovanja. Velika heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Bila je narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo"

Milunka je u borbama ranjavana čak 9 puta

Francuzi su je, zbog prevelike hrabrosti, prozvali "srpska Jovanka Orleanka" i dodelili su joj čak dva ordena Legije časti. 

Pročitajte još: Odnela pobedu: Valensija je najzdravije mesto za život na planeti Zemlji

Prisutni su brzo prikupili novac. Ambasada Francuske je obezbedila potrebnu dokumentaciju. Orijent ekspres je stajao mirno. Svi putnici, glavešine i generali su sedeli u vozu i čekali. Niko se nije bunio. Znali su da bez Milunke putovanje nije pravo. Da bez nje i ne mogu da krenu. Mnogo vozova je od tada prtutnjalo Beogradom. Orijent ekspres juri svetom.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU