· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Zmaj je simbol Kine, ali ga na zastavi KRIJE jedna zemlja!

Mitsko biće koje leti i bljuje vatru na zastavi i danas imaju tri zemlje, a nekada je bio na mnogim štitovima, zamkovima...

1614880037_dragon-238931_1280.jpg
Foto: Piksabej

Zmaj je prva asocijacija i simbol Kine. U ovoj zemlji nema negativno značenje, već je simbol moći i snage. Zmaj u čitavoj Aziji donosi sreću i štiti bogate i jake ljude.

Pročitajte još: Naučnici nemaju odgovor zašto se kamene LOPTE pojavljuju širom sveta, a najbliža je 200 kilometara od Beograda

Tokom hiljadugodišnjeg kineskog carstva većina vladara je koristila zmaja kao lični simbol i nosili su ga i na zastavi. Često se ispred kineskih palata, a danas restorana, mogu videti skulpture stilizovanih lavova-zmajeva koji često liče na zmaja, a levo i desno od ulaza pod šapom drže lavče ili loptu. Lavče drži lavica, a lav svet. Međutim, Kina nema zmaja na zastavi.

Despot Stefan je bio vitez Zmajevog reda.
I zao i dobar
Zmaj ima dvojako značenje. On je i dobar i loš. Predstavlja moć, pa tako je i simbol prirodnih nesreća, poprava i zemljotresa. Zbog toga je zmaj i zaštitnik zemljoradnika u budizmu.

Tokom Srednjeg veka u Evropi je postojao red zmajevih vitezova, a jedan od njih je bio i zmajeviti Despot Stefan.

Nisu se sve zemlje odrekle zmajeva i ostavili ih da "žive" u legendama i bajkama. Naprotiv, tri zemlje i danas nose zmaja na zastavi.

Vels ga je zavoleo tek posle bitke Henrija Sedmog.

Prvi od njih je Vels koji ima crvenog zmaja na zelenoj i beloj osnovi. U suštini to je isti zmaj koji je bio zaštitni znak Henrija Osmog kada se borio na Bosvordovom polju.

Pročitajte još: Otkriveno kako su nastale piramide? Na isti način dogodilo se nešto i na Tibetu, a o tome postoji strogo čuvan SNIMAK

Bio je mnogo "britanski", a sada je samo njihov Foto: Piksabej

Pretpostavlja se da su zmaja na Britanska ostrva doneli Rimljani i da je postala zaštitni znak kraljeva posle njihovog odlaska. Sami Velšani ga nisu koristili pre Henrija Tjudora, jer su smatrali da je mnogo "britanski", a od trenutka kada se zavijorio u Londonu - uzeli su ga kao svog.

Pročitajte još: Danas je urađen po uzoru na svetske metropole, a da li znate kako je Trg republike izgledao nekada? (VIDEO)

Tek kada se malo bolje pogleda krst na zastavi Malte u njegovom središtu može da se primeti zmaj. Zastava i sam krst su crvene i bele boje. Sam zmaj je, ustvari, mrtav, jer ga je upravo ubio Sveti Đorđe!

Mnogi ne znaju da je zmaj na zastavi Malte Foto: Piksabej

Pročitaje još: Treći rajh je slao ekspedicije na Tibet, a šokiraćete se kada vidite šta je SS čuvao u ovoj biblioteci

Butan, takođe, ima belog zmaja na zastavi koja je žuta i narandžasta. Žuta boja predstavlja tradiciju, a narandžasta podseća da je Butan budistička zemlja.

Zmaj je beo, jer je to znak čistote...

Kada se bolje pogleda zmaj odmah je jasno da je bela boja simbol čistoće. Dragulji koje ima zmaj označavaju sigurnost i bogatstvo naroda koji živi u zemlji. Pošto zmaj ima otvorene čeljusti - to je znak da su Butanci spremni da se bore protiv osvajača i neprijatelja.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.