Kog oblika je vaš STO za ručavanje? Prema FENG ŠUJI pravilima samo jedan donosi opuštajuću atmosferu u porodicu

Kristina Malešević

06. 03. 2021. 000000 20:00

Foto: Pixabay

Popularna filosofija uređenja domova, feng šui ima “stroga” pravila kada je trpezarija u pitanju.

Ona treba da bude topla i prijatna prostorija koju možete ukrasiti slikama sa veselim motivima, svežim cvećem. Postavite veliko lepo ogledalo koje “umnožava i uvećava” hranu i prostor. Prilikom postavljanja ogledala, mora se paziti da se u njemu ne vide ulazna vrata i prozori.

Najstariji član porodice trebalo bi da sedi na severnoj strani stola tako da bude okrenut ka jugu...

Pročitajte još: Branislava je tokom korone našla način da zaradi: Najnoviji trend u uređenju doma je 3D SLIKANJE na zidu

Položaj trpezarije
idealan položaj trpezarije je istočno od kuhinje, ili južno od nje. Prozori u trpezariji, ako se ona nalazi na južnoj strani, povoljno je da budu na istoku ili ukoliko se nalazi u istočnom delu kuće, prema jugu. Preporučuje se da trpezarija ima najmanje dva ulaza, jedan iz dnevne sobe i drugi iz pravca kuhinje. Na taj način se ne bi sakupljala negativna energija i prostor bi odisao mirnoćom koja je bitna čoveku dok obeduje. Iz tog razloga se preporučuje da trpezarija ima najmanje dva prozora.

Komode i police mogu biti postavljene u trpezariji, ali samo pod uslovom da svojim izgledom ne narušavaju kompletan sklad trpezarije. Takođe, bitno je da se može nesmetano ustajati od stola i da se ne “sudaraju” sa nameštajem ili zidom. 

U trpezariji, osim vitrine, ne bi trebalo da bude mesta za još neki komad nameštaja, osim ako ta prostorija ne služi i kao dnevna soba...

Nameštaj u trpezariji

Okrugli sto simbolizuje nebo, sklad i prijateljstvo, dok četvorougaoni sto predstavlja zemlju i ukazuje na strožiji, hijerarhijski pristup. Najstariji član porodice trebalo bi da sedi na severnoj strani stola tako da bude okrenut ka jugu.

Pročitajte još: Kupili su autobus na sprat i od njega napravili dom, a njegova unutrašnjost će vas ostaviti bez daha (FOTO)

Kakav će vaš sto biti, zavisi od vašeg senzibiliteta. Stolice trebaju da prate sto u celosti, bar kada je reč o elegantnim formama. Bilo bi dobro da odaberete udobne stolice sa rukohvatom ili bez njih, presvučene meblom, kožom ili krznom ili čak dizajnirane od plastike, metala ili drveta. U trpezariji, osim vitrine, ne bi trebalo da bude mesta za još neki komad nameštaja, osim ako ta prostorija ne služi i kao dnevna soba, jer tako bi samo skretao pažnju sa centralnog predmeta - stola.

Pročitajte još: Biće kao iz časopisa: Promenite ove sitnice u svom domu

Okrugli sto (sto neba) - Podstiče atmosferu opuštenog porodičnog obedovanja.

Sto ovalnog oblika (sto kompromisa) - Ovaj sto je dobar zato sto nema oštre ivice i uglove, takođe idealan za veliku porodicu.

Sto osmougaonog oblika (Pa Kua sto) - Ovakav sto simbolizuje pet elemenata, što ga čini veoma povoljnim. Naziva se i carski sto.

Sto četvrtastog oblika (sto zemlje) - Ovaj sto ne treba da je predugačak, jer svojom dužinom manje doprinosi zajedništvu porodice. Potencira veoma ozbiljan pristup obedovanju.