SANJA ILIĆ je komponovao NAJVEĆI HIT JUGOSLAVIJE, a upravo ta pesma je doživela do tada neviđenu NEPRAVDU (VIDEO)

Kristina Malešević

07. 03. 2021. 000000 17:00

Foto: YouTubeScreenshot/EX YU ARHIV

Čuveni srpski Frontmen grupe Balkanika, veliki srpski kompozitor i arhitekta, Aleksandar Sanja Ilić preminuo je danas u 70. godini života usled posledica i komplikacija sa korona virusom. Sanja Ilić ostavio je iza sebe brojne hitove, numeru koja je predstvljena na Evroviziji 2018. godine u Lisabonu, ali i najveći hit nekadašnje Jugoslavije koji nije otišao na prestižno evropsko takmičenje, ali je postala himna jedne generacije.

Pročitajte još: ŠOK I NEVERICA! Preminuo SANJA ILIĆ, frontmen grupe Balkanika usled komplikacija sa KORONA VIRUSOM

Naime, pre više od 35 godina Slađana Milošević i Dado Topić takmičili su se na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije sa pesmom "Princeza". Zbog takozvanog "jugoslovenskog ključa" nisu prošli, iako je pesma postala jedan od najvećih hitova tadašnje Jugoslavije.

Muziku je komponovao Sanja Ilić, tekst je napisao Dado Topić, aranžman je uradio Slobodan Marković, a autor pratećih vokalnih linija i vokalni producent kompozicije bila je Slađana Milošević.

Festival je bio održan 1984. godine u Skoplju, gde je Aleksandra Slađana Milošević, posle
učešća na "Jugovoziji" sa kompozicijom "Recept za ljubav", 1981. godine, u duetu sa Dadom Topićem po drugi put bila predstavnica Srbije na ovom takmičenju. Muziku je komponovao Sanja Ilić, tekst je napisao Dado Topić, aranžman je uradio Slobodan Marković, a autor pratećih vokalnih linija i vokalni producent kompozicije bila je Slađana Milošević.

"Princeza" je doživela nepravdu

Kompozitor pesme, Sanja Ilić u više navrata za medije je istakao da smatra da je "Princeza" doživela veliku nepravdu.

Pročitajte još: Prva ŽENA AKADEMIK u Srbiji: O njenim rečenicama i sada se priča

 - Tada se desila takozvana jugoslovenska kuhinja. Svi su centri gledali ko ima najbolju pesmu i onda su urušavali poene. Tadašnja pobednička pesma nije bila iz Podgorice, nego iz Zagreba. Čuo sam je godinu dana ranije, radio ju je Đorđe Novković. Tada su Zagreb i Podgorica 'skidali' poene Beogradu, pa 'Princeza' nija bila ni prva ni druga već negde šesta - tvrdio je Ilić.

Pročitajte još: Sudbina Lenke Dunđerski opevana je u pesmi Laze Kostića "Santa Maria della Salute, a o životu njenog brata malo ko zna

Nekoliko nedelja nakon završenog takmičenja PGP RTB izdao je maksi singl "Princeza" koji je te godine bio najprodavaniji u Jugoslaviji, a pesma bila hit godine. Ova kompozicija najčešće je birana za najbolju baladu svih vremena sa vogo prostora. Kvalitet pesme prepoznale su i druge kulture, tako da "Princeza" ima svoje verzije na više jezika, u više zemalja sveta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU