Da li traka oko bebine glave može da smanji klempave uši? Dr Valjarević daje odgovar

10. 03. 2021. 000000 11:30

Foto: Piksabej

Klempave uši se nasleđuju, ali mogu da budu i posledica lošeg bebinog položaja u majčinom stomaku. Koji god bio razlog, klempave uši mogu da donesu mnogo problema detetu već u vrtiću. Zanimljivo je da klempave uši češće nasleđuju dečaci.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

- Oblik, veličina i položaj ušiju genetski su određeni. U prvih nekoliko meseci posle rođenja bebe, roditelji mogu da primete da su ušne školjke na neki način promenile izgled, ali u pitanju je genetski određen razvoj - ističe dr Svetlana Valjarević, ORL.

Da li pomaže vezivanje traka za kosu bebi?

Pošto se roditelji plaše da će deca već posle prvog kontakta sa vršnjacima shvatiti da imaju estetski problem, pokušavaju sami da reše ovaj problem. Najčešće teraju decu da nose trake za kosu.

- Nikakav spoljni faktor na koji roditelji mogu da utiču ne dovodi do toga da se oblik ili položaj ušne školjke promene (spavanje na određeni način, nošenje trakica oko glave, nošenje elastičnog zavoja) - objašnjava dr Valjarević.

Pročitajte još: Recept za dugovečnost ruskog hirurga FEDORA UGLOVA koji je OSVOJIO PLANETU: Pozitivne misli, fizički rad i – 100 čučnjeva

Mnogi roditelji razmišljaju o operaciji i pitaju se kada je pravo vreme?

- Ušna školjka skoro u potpunosti završava svoj rast i razvoj do pete ili šeste godine života tako da se tada može i planirati hirurška korekcija, isključivo ukoliko je dete motivisano za istu i ukoliko pati zbog oblika i položaja ušiju - zaključuje dr Valjarević.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU