· · Komentari: 0
STRAHOVI

Kako pomoći detetu da PREVAZIĐE STRAH od odvajanja od roditelja? Primenite savete

Kako ćete savladati strah deteta da će biti ostavljeno i izbeći dramu pri izlasku iz kuće ili odlasku na posao.

1609677177_Depositphotos_107539196_s-2019.jpg
Foto: Depozit

"Mama, ne ostavljaj me!", većini roditelja poznata je ova molećiva rečenica koja iskazuje dečiji strah da će biti zauvek ostavljeno i da više nikada neće doći po njega.

To je strah koji se javlja zbog osećanja bespomoćnosti i zavisnosti od odraslih, s jedne strane, i zbog nerazvijene orijentacije u vremenu, s druge. Ovaj strah najjači je kod mlađe dece.

Pročitajte još: Progovore kasnije, ali se do tada slatko ISPRIČAJU

Za njegovo prevladavanje mogu vam pomoći određene preporuke:

1. Ne ostavljajte dete potpuno samo ni na minut, jer njemu i taj jedan minut izgleda kao večnost, jer malo dete zna samo za sadašnjost. Prošlost i budućnost još su nepostojeće u dečijoj glavici.

2. Nikada se nemojte iskradati iz kuće u želji da dete ne primeti vaš odlazak. Na taj način ono će, pošto ste ga jednom izneverili, uvek strahovati da ćete pobeći od njega i neće imati poverenja u vas, čak i kada mu kažete da nećete nikuda ići.


Foto: Depozit

3. Jako je važno da svaki put detetu kažete gde idete, ko će na njega paziti, zašto ne može i ono da ide i kada ćete se vratiti. Na taj način oslobađate ga straha da će biti ostavljeno i da će vas zauvek izgubiti.

Pročitajte još: Nosi ga, voli ga, ne pušta ga... Da li je normalno da dete svuda vuče omiljenu IGRAČKU?

4. Osim toga, gradite poverenje deteta prema vama kao roditelju, jer ćete ga naučiti da ono što kažete to i uradite.

5. Kada dete ostavljate, nastojte da vaše prvo odsustvo bude veoma kratko, na primer pet minuta, sledeće neka bude deset, pa petnaest, potom nešto duže.

Na taj način dete stiče poverenje u vas da ćete se vratiti kao što ste i obećali. Ukoliko vaša prva odvojenost od njega bude veoma duga, to će za dete biti pravi šok.

Kada na duže vreme ostavljate dete, nemojte da pravite dramu od rastanka. Zagrlite ga i poljubite i to je sve. Što duže budete stajali s detetom, otežaćete mu muke.

Pročitajte još: Predrasude i obmane: Jedinci su društveniji i imaju još jednu NEVEROVATNU osobinu

Svako dete je na rastanku s roditeljima, bez obzira na to da li plače ili ne, uznemireno, jer napušta sigurnost i ulazi u situaciju koja mu nije poznata. Što duže traje rastanak, sve više raste uznemirenost.

Foto: Depozit

6. Čak i kada se dosledno držite navedenih preporuka, može se desiti da dete i dalje ispoljava intenzivan strah pri vašem odlasku. Razlog takvom ponašanju može biti odnos između deteta i osobe kojoj ste ga poverili.

Čak i kad je u pitanju vaša rođena majka koja jako voli svog unuka i brine o njemu, ne mora da znači da upravo ona ne podstiče strah u detetu.

Pročitajte još: Sada je trenutak za VELIKE odluke: Postavite sebi 5, a njemu samo jedno PITANJE

Mnogi odrasli, kada ne znaju kako da izađu na kraj sa neposlušnom decom, pribegavaju zastrašivanju poput: "Ako budeš tako bezobrazan, mama se nikad neće vratiti", "Nastaviš li to da radiš, ostaviću te samu u kući i neće biti nikog ko će te čuvati".

Međutim, najveći je problem saznati za ovakve reakcije odraslih pošto se oni najčešće trude da sakriju slabost vlastitog autoriteta u odnosu na dete.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.