Da li je preosetljivost na hranu bolest?

Jelena Blažić

02. 07. 2021. 000000 11:40

Foto: Pixabay

Jedno britansko udruženje ne priznaje tvrdnje, da su alergije umišljena bolest. Dok mali broj lekara smatra da je sve dolazi iz glave, većina stručnjaka ipak tvrdi da su alergije i netolerancija na hranu stvaran problem, ali da je veoma teško uočiti ih.

Pročitajte još: Uzimanje ČOKOLADE sat vremena nakon buđenja topi masnoću, a evo zašto je dobro da je grickate i pred spavanje!

Alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa ih je lako otkriti testiranjem, dok za preosetljivosti nije baš lako.

Kada simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok. Jedini način prepoznavanja je izbegavati sumnjivu hranu najmanje mesec dana - ako simptomi nestanu, najverovatnije je reč o nepodnošenju hrane.

Veštački dodaci

Konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije. Koliko su te alergija zaista učestale, nije poznato, jer se zbog manjkavih testova ređe dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrijum-benzoat, žuta boja tarazin i zaslađivač aspartam.

Alergija na jaja

Češća je alergija na belance, nego na žumance jajeta. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove i na piletinu. Treba izbaciti sve namirnice pripremljene s jajima (testenina, rezanci, mleveno meso i majonez).

Riba, plodovi mora

Ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja, a većini ljudi smetaju samo određene vrste, dok druge mogu da jedu bez teškoća. Kod alergija na ribu treba pripaziti i na jaja i piletinu.

Alergija na meso

Alergija na meso je retka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje češće lečene penicilinima i drugim lekovima. Tu se radi o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljači.

Pročitajte još: Sigurno ste pogrešno radili: Ranu nikada ne ispirajte alkoholom!

 

Voće i povrće

Alergija na razne vrste povrća je česta, i to na mahunarke, celer, šargarepu, paradajz, ređe na krompir. Od voća, česta je alergija na agrume i jagode, ređe na breskve i mandarine. Takođe se javlja i unakrsna alergija na pomorandže i mandarine, kao i jabuke i maline.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU