Poklanja se za 8. mart, a vekovima se koristi kao lek protiv kašlja (RECEPT)

19. 03. 2021. 000000 13:30

Foto: Peksel

Jagorčevina se veoma lako uzgaja, pa se često može videti u rano proleće u baštama i na balkonima. Odgovaraju joj niske temperature i izuzetno je otporna na hladnu zimu, a to samo znači da je tokom leta treba zaštiti od jarkog sunca.

Pročitajte još: Napravite domaće bombone koji olakšavaju bolove u grlu i sprečavaju suv kašalj

Pošto je jagorčevina višegodišnja biljka naredne zime ćete je videti na istom mestu. Jagorčevina je izuzetno lekovita, jer sadrži: kalcijum, primaverin i natrijum, a u cvetovima ima flavonide. Sam list sadrži mnogo vitamina C, kao i karoten.

Sadrži aspirin!
Jagorčevina ima i saponine i salicilate koji su glavni sastojak aspirina!
Dobro poznati cvet je dokazan lek.

Nažalost, naš narod je koristi samo kao cveće i raduje joj se jer je prvi vesnik proleća. Međutim, ova biljka ima dugu tradiciju upotrebe kao lek. Korišćena je za spazme i paralite, ali i kao analgetik i antipiretik.

Najlepši zimski ukras Foto: Piksabej

Odlično deluje na upale i uspešno snižava temperaturu. Strogo je zabranjena trudnicama i ljudima koji piju lekove za razređivanje krvi.

Pročitajte još: Bolove u mišićima uklanja JORGOVAN (9 recepata)

Recept za čaj protiv kašlja

Osim što podstiče izbacivanje sluzi i sekreta iz pluća, čaj od jagorčevine povećava broj crvenih krvnih zrnaca, deluje stimulišuće na cirkulaciju, smiruje glavobolju i pomaže u lečenju reumatizma, bubrežnih i mokraćno-urinarnih tegoba. Da bi ga napravili, kašičicu usitnjenog korena jagorčevine dodajte u 200 ml ključale vode i kuvajte još 10 minuta. Čaj procedite i u toku dana pijte tri šolje.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU