Presudna za dobar imunitet i štiti organizam od infekcija: Zbog ovoga treba da jedete kelerabu

Jelena Blažić

21. 03. 2021. 000000 10:20

Foto: Pixabay

Upravo je jedna od takvih namirnica i keleraba. Ona je bogata biljnim vlaknima koja obezbeđuju duži osećaj sitosti i duže od drugih namirnica oslobađaju energiju koja vam je potrebna u toku dana.

Pročitajte još: PUŠAČI, vreme je da očistite organizam! Pet namirnica koje IZBACUJU NIKOTIN iz tela

Foto: pixabay

Zahvaljujući tome što ima jako malo kalorija, a pritom i podstiče varenje – ona čak može da vam pomogne u borbi protiv viška kilograma. Keleraba je prirodni izbor vitamina C, zahvaljujući kom jača imunitet i štiti celokupno zdravlje, ali i neutrališe dejstvo štetnih, slobodnih radikala koji podstiču starenje ćelija.

Takođe, keleraba smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, stabilizuje nivo šećera, što je posebno značajno kod ljudi koji boluju od hipoglikemije i dijabetesa. Vitamin C, kog u ovom povrću ima puno, podstiče apsorbciju gvožđa koje je odgovorno za snabdevanje krvi kiseonikom, čime se telo okrepljuje i snaži, zbog čega se osećamo “življe” i imamo više energije.

Pročitajte još: Podiže imunitet i smanjuje šećer u krvi: Ova biljka koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini, a ima brojne zdravstvene benefite

Ukoliko redovno konzumirate kelerabu možete smanjiti i rizik od pojave kamena u bubregu, dok prisutni kalijum snižava povišen krvni pritisak i stabilizuje ga. Takođe, keleraba je odličan i u smanjenju rizika od karcinoma debelog creva. Svojim sastojcima povoljno deluje na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni, a ublažava edeme, kandidijazu i različite virusne infekcije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU