GREŠKA koju svi prave s krompirom: Nutricionista otkriva 3 pravila kako da ne goji i diže šećer

Marija Obradović

25. 03. 2021. 000000 08:15

Ukoliko i vi, kao i većina svetske populacije, obožavate krompir, treba da znate da ova namirnica može imati štetno dejstvo po zdravlje. Glavna opasnost leži u činjenici da je u stanju da brzo i rapidno podigne nivo šećera u krvi, što umnogome zavisi i od načina pripreme.

Zbog visokog glikemijskog indeksa, ova namirnica se ne preporučuje, tačnije savetuje se da se njen unos ograniči kod osoba koje imaju dijabetes ili su gojazne.

S druge strane, krompir obiluje brojnim hranljivim sastojcima koji su korisni za zdravlje.

Vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 zajedno sa manjkom trans masti podržavaju zdravlje srca. Krompir sadrži značajne količine vlakana koje pomažu da se smanji ukupna količina lošeg holesterola u krvi, a samim tim i da se smanji rizik od srčanih oboljenja.

Kolin, bitan hranljivi sastojak koji krompir sadrži, pomaže kod sna, pokreta mišića, učenja i pamćenja. Ispostavilo se i da zahvaljujući vlaknima ima potitivan uticaj na varenje.

Kako naći balans i kako ga pripremati da ne podižu šećer, objasnila je za Mondo nutricionistkinja Marija Šubina.

"Da bi se maksimalno iskoristila korisna svojstva krompira, a sminjila ona štetna, potrebno je pridržavati se određenih pravila. Prvo je da uvek birate mladi krompir - njegov glikemijski indeks je relativno nizak. Drugo, kuvajte ga u ljusci, bez guljenja ili seckanja i to bolje baren nego pržen u ulju. I treće, najbolje je kombinovati ga sa drugim zdravim namirnicama - salatama i svežim povrćem, osim što će vas bolje zasititi, unećete više hranljivih materija u organizam", kaže Marija.

                        Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU