· · Komentara: 0
korisno

Greške koje pravimo kada KUVAMO KROMPIR: Izbegnite ih i biće ukusniji

Kuvan sa korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv.

1605701060_Depositphotos_180849132_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Definitivno najrasprostranjenija namirnica na svetu. Zanimljivo je da bi, hraneći se samo krompirom, čovek mogao da se održi u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje ova namirnica poseduje. A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati kako da se sačuva i iz krompira izvuče najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite da izbegnete ove 3 najveće greške.

Kuvanje oguljenog i isečenog krompira

Kuvan sa korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes.

Pročitajte još: Idealan za hladne dane: Recept za KAKAO, ali ko ipak ne bi treblo da ga pije

Kada ne možete da izbegnete guljenje krompira učinite to pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina.

Zamrzavanje jela s krompirom

Svež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno da zamrzavate. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamnim i suvim prostorijama su idealni uslovi za čuvanje krompira. Time će se sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranjive vrednosti. Ukoliko klice izrastu, potrebno ih je što pre ukloniti.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Hrana koju treba da IZBEGAVATE nakon 19 časova: Opredelite se za nešto drugo

Podgrevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo da podgrevamo, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu. Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako to treba da izbegavate. Nutricionisti preporučuju da krompir jedete ohlađen, jer se tada u njemu povećava otporni skrob.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.