Poboljšava varenje, utiče na zdravlje kostiju... Zašto treba da zavolimo KEFIR?

Kristina LJubisavljević

01. 04. 2021. 000000 13:00

Foto: Deposit

Šta je kefir?

Kefir je kultivisano, fermentisano mlečno piće, poreklom iz planinskog regiona koji deli Aziju i Evropu. Kiselog je ukusa sličnog jogurtu.

Odličan je izvor kalcijuma i bogat je probiotičkim bakterijama.

Redovno konzumiranje povezano je sa dobrim krvnim pritiskom, ravnotežom holesterola i nivou šećera u krvi.

Pročitajte još: Moćni sastojak ĐUMBIRA ima jako delovanje u borbi protiv infekcija: Zašto bi češće trebalo da se nađe na meniju?

Poboljšava varenje

Zbog sadržaja probiotika probiotik je odličan za varenje. Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže u crevima. Proces fermentacije pomaže u razgradnji laktoze, pa postoje neki dokazi koji ukazuju na to da kefir mogu da tolerišu i oni koji pate od intolerancije na laktozu.

Zdravlje kostiju

Tradicionalni kefir napravljen od kravljeg mleka dobar je izvor kalcijuma i vitamina K, hranljivih sastojaka koji su važni za zdravlje kostiju. Kako starimo, naše kosti postaju sve slabije, što može povećati rizik od osteoporoze i preloma, posebno kod žena u menopauzi. Kefir je, zajedno sa drugim mlečnim proizvodima, koristan izvor kalcijuma u ​​ishrani.

Pročitajte još: Rešite se napetosti i smanjite TAMNE PODOČNJAKE za 30 sekundi: Jednostavno je

Bolji imunitet

Važno je čuvati imuni sistem, kada nam je imunitet dobar možemo da izbegnemo različite viruse i prehlade koje mogu da nam naštete. Kefir pozitivno utiče na imuni sistem, pa ga treba preventivno konzumirati.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU