Večita dilema je REŠENA! Veličina se stalno menja, a evo do koje godine ženama RASTU GRUDI

04. 04. 2021. 000000 20:20

Foto: Piksabej

Kod većine žena grudi se potpuno razviju tri do četiri godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi se u prilično ranoj životnoj dobi.

- Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina. Ali promene u njihovoj veličini i obliku događaju se tokom celog života i povezane su s promenama u tkivu grudi. Na te promene utču promene u hormonima, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično.

Pročitajte još: MANJE GRUDI, VEĆI UŽITAK: Nauka otkriva 11 prednosti koje će vas iznenaditi (FOTO)

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti, pa možda neće moći da se potpuno vrati na pređašnje stanje.

Osim toga i dojenje može uzeti svoj "danak" i promeniti izgled dojki. Ali kako i na koji način opet zavisi od tkiva i gustoće dojki kao i od promena u težini.

Neke žene kao posledicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja one smanje.

Genetika, pak, igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na nivo hormona koji potom utiču na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože.

Pročitajte još: NAUČNO DOKAZANO: Jednostavne stvari koje pomažu da očuvate lepotu svojih grudi

Genske karakteristike žene mogu povući sa obe strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu "BMC Medical Genetics" otkrilo je da sedam genskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU