Omekšivač nije za sve materijale: Kada treba da ga izbegavamo?

Kristina LJubisavljević

11. 04. 2021. 000000 21:30

Foto: Deposit

Kada odeći želimo da damo malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače. Oni će zaista omekšati tkaninu, redukovati statički elektricitet i dodati miris našem vešu.  Međutim, neke tkanine ne bi smele da se tretiraju omekšivačem, a evo i koje:

Peškiri
Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji – apsorpciji. Baš kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanki sloj 'voska' zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo. Uostalom, bez problema ih možete učiniti mekanima i bez upotrebe omekšivača.

Tkanine od mikrovlakna

Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima tkanine od mikrovlakna izrazito su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem polako ćete uništiti njihovu učinkovitost i skratiti rok trajanja vlaknima.

Pročitajte još: Znate li kako se PRAVILNO jede BELI LUK? U ovome je TAJNA!

Sportska odeća

Većina sportske odeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju tj. upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava u apsorbovanju telesnih tečnosti.

Pročitajte još: Posle ovog teksta KUHINJSKE GREŠKE, koje verovatno pravite, postaće prošlost

Odeća od nezapaljivih tkanina

Mnoga radna odela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar – štite od vatre na mestima gde ste izloženi potencijalnom požaru. Ne tretirajte ih omekšivačem jer on negativno deluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i na taj načni ih čini zapaljivima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU