Savršen jelovnik za obolele od "Hašimoto sindroma" (JELOVNIK)

07. 04. 2021. 000000 08:10

Foto: Depozitfoto

Hašimotova bolest zahteva namirnice bogate vlaknima, jer one će vam pomoći ako imate zatvor. Na dnevnom nivou unosite najmanje 30 g vlakana. One nabubre u crevima i poboljšavaju varenje. Nikada nemojte odmah da povećate unos vlakana. Činite to postepeno uz dosta vode.

Pročitajte još: Mladi luk je riznica vitamina, a susam je fantastičan lek

Do dva puta nedeljno
Među namirnice koje ne bi trebalo da jedu češće od dva puta sedmično su kikiriki, soja, senf, laneno seme.

Kada se radi o vodi, obavezno je da se popije osam čaša dnevno. Ipak, ako je funkcija tiroidne žlezde smanjena, onda bi trebalo povećati i na 12 čaša u toku dana.

Osam čaša vode, što više mleka i sardina.

U ishranu uvrstite i što više selena. To je mineral koji vrlo povoljno deluje na štitastu žlezdu. Preporučuje se unos suplementacijom, ali i kroz ishranu. Selen pomaže da se popravi raspoloženje, ali i da se poboljša koncentracija.

Kod osoba koje boluju od Hašimotove bolesti često se utvrđuje smanjen nivo vitamina B12. Zato bi ovaj vitamin trebalo pojačati kroz ishranu sardinama, mesom i mlekom.

Pročitajte još: Rotaciona dijeta za april: Gubi se 8 kilograma za mesec dana (SATNICA)

Nedostatak vitamina D može podstaći razvoj bolesti. Zapravo, preventivno bi trebalo da se vodi računa i o količini ovog vitamina u organizmu.

Jedite mnogo sardina Foto: Piksabej

Ishrana koja podrazumeva unos slane hrane se ne preporučuje osobama koje imaju Hašimotovu bolest, jer postoji povećani rizik da i kardiovaskularni sistem oboli, pa izbegavajte natrijum u ishrani.

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i orašastim plodovima

Ručak: riba na žaru i pirinač sa povrćem kao prilog

Večera: zelena salata, tunjevina i parče integralnog hleba

Pročitajte još: Smirivanje panike u stresnim situacijama: Naučite TEHNIKU DISANJA

 

Sreda

 

Utorak
Doručak: mešavina ovsenih, ražanih i ječmenih pahuljica sa jogurtom i brazilskim orahomRučak: dinstane šnicle od junećeg buta i salata od rotkvica i mladog lukaVečera: domaća riblja pašteta i salata od barene boranije, začinjene belim lukom i maslinovim uljem

Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama

Ručak: sarmice sa zeljem i zelena salata

Večera: sendvič sa humusom i zelenom salatom

Četvrtak

Doručak: bareno jaje, parče integralnog hleba i šolja kefira

Ručak: grilovana piletina i dinstana šargarepa

Večera: integralne testenine sa sirom

Pročitajte još: Svi smo bar jednom "pucali kostima", a zbog ove navike mladić je završio u bolnici

Petak

Doručak: omlet sa mladim lukom, perče hleba i šolja jogurta

Ručak: riblji fileti i krompir salata

Večera: projara sa zeljem i šunkom

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU