Gubitak nokta, žuljevi, modrice na prstima...Ovo su samo neki od BROJNIH posledica nošenja uske i male obuće

13. 04. 2021. 000000 11:00

Foto: Depositphotos

Kažu da je lepota bol. Međutim, guranje stopala u onaj savršen par cipela koje se ne uklapaju u potpunosti može  oštetiti zdravlje nogu, i više nego što mislite. Pronalaženje pravog para cipela za noge važan je način održavanja vašeg celokupnog zdravlja i blagostanja.

Pročitajte još: Postoje 4 tipa spavanja: "LAV" je ranoranilac, "MEDVEDU" je potreban popodnevni san, a tu su i "DELFIN" i "VUK"!

Nošenje premale cipele može dovesti do problema poput deformisanih prstiju, plikova, ravnih stopala i stanja na nogama, uključujući bunionice. Redovnim nošenjem usko obuće, takođe možete rizikovati razvoj dugotrajnog gubitka hrskavice u zglobovima stopala, kao i bolove u peti u stopalu poznate kao metatarzalgija.

Brinite o zdralju nožnih prstiju

Pročitajte još: Trikovi za sigurne rezultate: Hranite se zdravo i jeftino

Još jedno stanje izazvano nošenjem neprikladnih cipela je čekićasti prst, koji se obično javlja kada nožni prsti počnu da se uvijaju, a ne da leže ravno. Osim što uzrokuje značajan bol, čekićasti prst može oslabiti i mišiće pričvršćene za stopalo.

Nošenje malih cipela može dovesti do ozbiljnih stanja

Prema izveštaju, uobičajeni znakovi da biste mogli nositi cipele pogrešne veličine uključuju modrice na noktima, gubitak noktiju, žuljeve i iritacije kože na nogama. U ozbiljnijim slučajevima, redovno nošenje premale cipele može dovesti do bolnog i često nepovratnog stanja koje se naziva periferna neuropatija. Simptomi ovoga mogu da uključuju igle i stopala, a prema studiji iz 2017. godine, periferna neuropatija je povezana sa odraslima koji nisu nosili cipele odgovarajuće veličine, piše "The List".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU