Jedna zemlja ima najviše VREMENSKIH ZONA NA SVETU, a nije Rusija

Kristina LJubisavljević

20. 04. 2021. 000000 15:00

Foto: Deposit

Fleing je model predložio 1878. a vremenske zone su prvi put primenjene 18. novembra 1883. godine kada su železnice SAD i Kanade uvele četiri standardne kontinentalne vremenske zone Severne Amerike. Tako je ukinuta zbrka koja je godinama vladala zbog bezbroj lokalnih vremena koje su, međusobno udaljene stanice, koristile.

Pročitajte još: Nesigurnost i autodestruktivnost pratili su je u stopu: Poznatu "princezu Holivuda" muškarci su zlostavljali, ona je spas tražila u alkoholu, a umrla je od "misteriozne bolesti"

Svetsko uvođenje vremenskih zona nastupilo je sledeće godine.

Kraljevina Srbija bila peta po redu država u svetu koja je 1884. usvojila međunarodni sistem zonalnog vremena.

Na svetu danas postoje 24 vremenske zone. Jedna zemlja može da ima više njih, a one nisu savršeno ravne jer negde ne idu po meridijanima već prate granice država.

Pročitajte još: Suprug nakon 20 godina saznao ženinu tajnu: Ovo je razlog zbog kog je skrivala istinu

Koja država ima najviše vremenskih zona?

Površinski velike države često se prostiru u više vremenskih zona. Od ovoga ima izuzetaka. Kina je cela u jednoj vremenskoj zoni. Ovo stvara velika odstupanja u odnosu na “realno vreme” - ono prema položaju Sunca. Na primer, na krajnjem zapadu Kine sunce je u zenitu u 15:00 sati, a na krajnjem istoku u 11:00 sati.

Sa druge strane, jedna evropska država može se pohvaliti činjenicom da ima najviše vremenskih zona na svetu iako po površini nije prevelika. U pitanju je - Francuska koja ima 12 vremenskih zona!

Druge dve na listi su, očekivano, SAD i Rusija, koje obe imaju po jedanaest - Rusija zbog svoje ogromne teritorije, a SAD takođe zbog nekoliko prekomorskih teritorija.

Kako je to moguće?

Reč je zapravo o ostatku iz starih, kolonijalnih vremena. Današnja Francuska nalazi se, kao i ostatak srednje Evrope, u zoni srednjeevropskog vremena (CET). Međutim, titulu joj je doneo veliki broj bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija koje se prostiru širom sveta - od istoka pa do zapada.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU