Ako ste početnik u baštovanstvu, sa ovim cvetom nećete pogrešiti: Gajite BELI LJILJAN - najpopularniju sobnu biljku

22. 04. 2021. 000000 12:40

Foto: Depositphoto

Beli ljiljan je s razlogom jedna od najpopularnijih sobnih biljaka: pored egzotičnog cvetanja i luksuznog lišća, takođe je jedan od sobinih biljaka koje su najlakše za uzgoj. Najbolje uspeva u uslovima koji oponašaju njegovo rodno tropsko stanište, ali je izuzetno prilagodljiv prosečnom zatvorenom okruženju. Biljke se razlikuju u veličini, od manjih patuljaka do većih primeraka do 6 stopa, što ovaj ljiljan čini svestranim izborom. Najbolje od svega je što će čak i početnik u baštovanstvu uživati u uspehu sa ovom biljkom.

Pročitajte još: Kako da negujete SOBNO CVEĆE u PROLEĆE: Ispoštujte ova 4 koraka i biljke će vam biti zdravije i lepše nego ikada

Botaničko ime: Spathiphillum spp.

Otpornost: Zone 11 do 12.

Mirni ljiljan se može gajiti na otvorenom u toplijim regionima

Svetlost: Nisko do srednje indirektno svetlo; izbegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti koja može izgoreti lišće. Premalo svetlosti rezultiraće sa manje cvetova.

Brzina rasta: Umereno u optimalnim uslovima gajenja; stopa rasta se zimi usporava.

Pročitajte još: Ukoliko ste ALERGIČNI nabavite neke od OVIH biljaka! Pomoći će vam da više ne KIJATE i normalno dišete! (FOTO)

Lišće: Sjajno zeleno lišće je kopljastog oblika sa talasastom teksturom, javlja se u nijansama tamnozelene, plavo-zelene i šarene boje, kao i prugastih i šarenih uzoraka. Listovi mirovnog ljiljana dužine do 20 centimetara proizvode se u izobilju, izlazeći iz baze biljke, stvarajući gust, zdrav izgled.

Cveće: Cvet se sastoji od modifikovih linj5 koji deluje kao kapuljača za zaštitu, koji je klas koji se sastoji od sitnih cvetova. Oni rastu na tankim stabljima iznad lišća. Lopatica počinje bele ili kremaste boje, s godinama bledi u zelenu, a može trajati i nekoliko meseci. Nekoliko se dešava istovremeno, najteže u proleće i sporadično tokom cele godine. Cvecće može biti blago mirisno.

Pročitajte još: Azaleja - predivno cveće koje raste u očaravajućim bojama (FOTO)

Gde rastu: Mesto blizu prozora koji prima svetlo, ali indirektno svetlo i izbegavajte hladne promaje. Beli ljiljani, kao i mnoge druge sobne biljke, mogu imati koristi od izloženosti na otvorenom leti.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU