Razlozi zbog kojih nikako ne smete da nosite usku odeću

Jelena Blažić

26. 04. 2021. 000000 18:20

Foto: depositphotos

Konstantna iritacija kože može prouzrokovati njena oštećenja pa i psorijazu. Nekadašnji instruktor skijanja Ričard O'Konor uspeo je na snegu da izbegne ozbiljne ozlede, no čini se da su se pojavili neki drugi zdravstveni problemi

Pročitajte još:Ova boja je sinonim za TOPLE dane: Sa njom nema greške (FOTO)

.- Skijam od svoje četvrte godine što znači da sam dosta vremena proveo na skijama i u čizmama na koje se celo vreme oslanjate", rekao je Ričard priznajući kako je na potkolenici znao imati modrice. No pre dve godine, otkrio je kako mu je koža postala crvena i suva, u samo četiri meseca crvenilo se proširilo, počelo da ga svrbi, a zbog novog stanja počeo je izbegavati stvari koje je voleo da radi.

Inače, psorijaza pogađa dva procenta populacije. Obično je to genetska bolest koja se pojavi kada T-ćelije i ostale imunitetne ćelije napadaju kožu. LJudi oboleli od psorijaze mogu u određenim periodima imati manje vidljivo crvenilo, a određeni trigeri mogu ih pojačati, poput stresa, alkohola, ali i nekih lekova.

Pročitajte još: Da li konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda dovodi do pojave akni na licu?

- Psorijaza je nepredvidljiva i nikad se ne zna kada će buknuti i kad bi se mogla povući. No neke stvari je mogu svakako pogoršati, preuski kaiševi, uske trake grudnjaka, tetovaže, ubodi insekata, opekotine od sunca, čak i lagano grebanje noktima - objasnio je Adam Fridmen, konsultant dermatolog. Zato, pripazite na veličinu odeće ukoliko ne želite da se sretnete sa ovom neugodnom bolešću kože.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU