Vaših 5 sekundi može SPASITI mnoge živote! PRESECITE gumice zaštitne maske, pre nego što je bacite! (FOTO)

Marija Obradović

04. 05. 2021. 000000 14:15

Foto: Youtube Printscreen/ PretresNews

Zaštitne maske za jednokratnu upotrebu ,nakon korišćenja završe u kanti za đubre, ali nije uvek tako. Često ih neodgovorni građani bacaju svuda oko sebe, pa vrlo često završe čak i do reka, zagađujući okolnu sredinu.

S obzirom da za mnoge životinje ovog ekosistema, ova naizgled bezazlena krpica, može biti fatalna, Veterinarski fakultet Univerziteta u Zagrebu dao je zanimljivo upozorenje.

"Ukoliko koristite maske za jednokratnu upotrebu, pre nego što svoju masku bacite u smeće, prvo presecite plastičnu gumicu kojom je pričvršćujete iza uha.

Baš kao slamke ili štapići za uši, ona je vrlo opasna za životinje bilo da se radi o pticama ili ribama, a na ovaj način im možete spasiti život.

Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka kovid-19 pandemije do danas, zabeleženi su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice lateks rukavica - stoji u objavi.

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i hronične posledice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u hronične posledice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, povrede, infekcije ili amputacije što u konačno može može rezultovati uginućem - dodali su stručnjaci s veterine.

LJubazno Vas molimo da presečete gumice na maskama za lice i rukavice i da ih odložite na za to predviđeno mesto", poručili su za kraj.