· · Komentari: 0
savet

Koliko često menjate masku? Doktorka objašnjava šta može da se dogodi ako nosimo istu

Ako ne menjate masku može doći do određenih zdravstvenih tegoba.

1613479754_Depositphotos_382342300_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Nošenje jedne iste maske duže vremena može da izazove probleme s oralnim zdravljem, a neki od simptoma su suva usta, neugodan zadah, pa čak i bolesti usta.

Već smo naučili da zaštitne maske pomažu u sprečavanju širenja zaraznih bolesti, poput virusa kovid-19, štiteći i vas i one s kojima dolazite u kontakt. Ova vrsta barijere pomaže u zaustavljanju respiratornih kapljica da se dalje šire vazduhom i prenose na druge ljude, kada osoba koja nosi masku kašlje, kija, razgovara ili povisuje glas. Ali da bi zaista bilo tako, izuzetno je važno da se maske redovno menjaju i da budu čiste, jer u suprotnom one neće ispuniti svoju svrhu, a vaše oralno zdravlje biće ugroženo.

Pročitajte još: Šta znači povišen CRP i kako se čita analiza krvi? Doktorka Todorović odgovara na pitanje

- Korišćenje i nošenje jedne iste maske duže vremena može stvoriti neželjene efekte, poput problema s oralnim zdravljem. Neki od simptoma mogu uključivati suva usta, neugodan zadah, pa čak i bolesti usta. Težina ovih simptoma je individualna, varira za svaku osobu - objašnjava dr sci Nataša Pejčić za Blic, doktor medicinskih nauka-stomatologije i otkriva koje su najčešće posledice nošenja prljavih maski.

Krvarenje desni
Ako primetite da su vam desni natečene ili da krvare, to može biti znak upale desni. Nošenje prljave maske može uticati na vrstu i količinu bakterija u ustima, što može prouzrokovati nakupljanje naslaga na zubima i – upalu desni.

Suva usta

Kserostomija ili simptom suvih usta javljaju se kada nemate dovoljno pljuvačke koja održava vlažnost u ustima. Suva usta ne samo da otežavaju ishranu, govor i gutanje već i povećavaju šanse za razvoj karijesa i drugih oralnih infekcija.

Loš zadah

Vaša ishrana, vaše oralno-higijenske navike i suva usta mogu uzrokovati halitozu, poznatiju kao loš zadah. Dugotrajno nošenje i nemenjanje maske može pojačati suvoću usta, ali takođe zadržava neugodan miris izazvan lošom oralnom higijenom ili konzumiranjem namirnica, intenzivnog mirisa hrane, poput belog luka.

Pročitajte još: Grožđe ili GROŽĐICE: Šta je zdravije za naš organizam, a šta morate IZBEGAVATI

Kako sprečavati ove simptome?

  • Obavezno nosite zaštitnu masku, ali je važno da ona bude čista ili, ako je maska jednokratna, redovno je menjajte.
  • Usredsredite se na rutinsku nege usne duplje. Dva puta dnevno perite zube, a jednom dnevno čistite zube koncem ili interdentalnim četkicama. Obavezno koristite odgovarajuću tehniku pranja da biste očistili sve delove usne šupljine.
  • Osvežite usnu duplju između pranja zuba. Zamolite stomatologa da vam preporuči sredstvo za ispiranje usta koje ne pogoršava suvoću usta i bori se protiv bakterija. Između dva pranja zuba možete na taj način osvežiti dah i boriti se protiv bakterija. Žvakanje žvakaće gume bez šećera takođe može pomoći u popravljanju zadaha.

Pročitajte još: KELJ sprečava RAK! Evo zbog kojih još zdravstvenih razloga morate redovno konzumirati ovo MAGIČNO POVRĆE

  • Pazite na zdravlje zuba i desni. Ako primetite promene boje, bol, krvarenje ili osetljivost, obratite se svom stomatologu.
  • Kontaktirajte stomatologa ako primetite bilo kakve oralne komplikacije. Takođe, preporučuju se i redovne kontrole.
  • Pijte vodu tokom dana kako biste sprečili isušivanje usta. Česta konzumacija alkohola i kafe može prouzrokovati dehidrataciju, te bi je trebalo ograničiti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.