LIZIJANTUS, ima prelepe simbole, dolazi iz Amerike i možemo ga svi gajiti u kući

Kristina LJubisavljević

12. 05. 2021. 000000 14:00

Foto: Deposit

Potiče iz Severne Amerike, a simboliše komunikaciju, ljubav, sreću i nadu. Smatra se biljkom koja je teška za održavanje, ali ukoliko imate prave smernice, biće lako...

Pročitajte još: Zbog čega ORHIDEJA neće da cveta? Popravite greške i uživajte u njenoj lepoti

Lizijantus najviše cveta tokom leta i proleća kada je u svom najlepšem obliku. Najčešće je dostupan u beloj, roze, ljubičastoj i krem boji, ali možemo da vidimo i žute ili crvene.

Može da raste na svim podnebljima. Moguće je njegovo uzgajanje iz semena, ali to početnicima nije preporučljivo jer im treba mnogo vremena da postanu biljke koje cvetaju i u tom periodu zahtevaju poseben uslove. Najbolje je da kupite biljke Lizijantusa sa pupoljcima ili cvetovima koji već postoje

Uzgajanje Lizijantusa nije teško ukoliko mu obezbeditre dovoljno svetlosti i vlage:

Svetlost

Postavite Lizijantus na mestu sa punim suncem. Treba mu najmanje šest do osam sati sunčeve svetlosti dnevno. Što je svetlo postojanije biljka će imati bolje lišće i cveće. 

Tlo

Izaberite mesto sadnje sa dobro dreniranim zemljištem. Ne bi trebalo da preterate sa vodom, jer to može da dovede do truljenja korena. Lizijantus ne voli kiselo tlo, ukoliko pređe pH između 6,5 i 7,0 pokazaće žuto lišće i smanjenu snagu.

Pročitajte još: Sirće ČINI ČUDA za vašu baštu! Top 8 trikova zbog kojih će vam biljke biti zahvalne (VIDEO)

Voda

Važno je da se biljka održava vlažnom, ali ne preterujte sa zalivanjem. Prekomerno zalivanje može da joj naškodič.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU