Dermatolog Ćirković: Ožiljci mogu da se izleče ako je čovek uporan

16. 05. 2021. 000000 14:50

Foto: Depozitfoto

Adekvatna higijena, kao i previjanje rane, takođe su bitni jer sprečavaju pojavu infekcije.

Pročitajte još: Jabukovo sirće krije brojne namene: Očistite njime kuću, negujte kožu, a evo kako da ga koristite za ljubimce!

- Upale rane nisu retkost tokom procesa zaceljenja - objašnjava dr Ćirković. - Ukoliko do toga dođe prvo je neophodno sanirati sve znakove infekcije. Najčešće se uzima bris rane i po antibiogramu propisuje odgovarajuća lokalna ili sistemska antibiotska terapija.

Kremom se ožiljak maže svakodnevno.

Osim odgovarajućih preparata za lečenje ožiljka bitno je i strpljenje. Jer, "peglanje" povređene kože može da traje i do godinu dana.

Šta su keloidi?
Keloidi su vrsta ožiljka koju definišemo kao benigne promene nastale umnožavanjem vezivnog tkiva kože, kao posledica neadekvatnog procesa zarastanja - objašnjava dr Ćirković. - Izgledaju kao čvrste, napete izrasline bledocrvene ili ljubičaste boje, sjajne površine, povremeno sa vidljivim kapilarima. Mogu da nastanu kod predisponiranih osoba, nakon svake opekotine, operacije, abrazije, pirsinga, uboda i ogrebotine.

- Pravilno tretiranje ožiljaka zasniva se na svakodnevnom nanošenju preparata - kaže naša sagovornica. - Ožiljci se mogu lečiti različitim procedurama i preparatima. U prevenciji uvećanja ožiljaka i njegovog zadebljanja dobri rezultati se postižu korišćenjem silikonskih preparata.

Silikonski preparati su dobra prevencija.

Pročitajte još: Da li znate zbog čega postoji više desnorukih ljudi?

Oni mogu da budu u obliku gela, kreme, pena ili pločica. Mehanizam njihovog dejstva nije sasvim razjašnjen, ali se veruje da se hidriranjem površnog sloja kože, povećanjem temperature i smanjenjem gubitka tečnosti i transmisijom kiseonika podstiče pravilno stvaranje vezivnog tkiva.

Keloidi mogu da se šire

Kod osoba koje su tome sklone, na ožiljku može da se formira zadebljanje i da se širi dalje od granica prvobitne rane. Ova pojava se u dermatologiji naziva keloid.

Pročitajte još: Da li znate koja je najlakša bolest koja se najteže leči?

Naša sagovornica kaže da treba razlikovati uvećanje ožiljka (hipertrofiju) od keloida:

- Hipertrofični ožiljci su izdignuti, ali ne prelaze ivice prvobitne povrede, dok se keloidi šire izvan granice prvobitne povrede - objašnjava dr Ćirković. - Terapija keloida može da bude hirurška, radio-terapija, krioterapija ili lokalna terapija različitim topikalnim preparatima. Najčešće je potreban kombinovani pristup.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU