DINJA: Idealno voće koje ne goji, a umiruje opekotine i ubod insekta

Aleksandra Kolarevic

02. 06. 2021. 000000 08:55

Foto: Piksabej

Dinja je izuzetno je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki procenat vitamnina c, b, beta karotena, kao i kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra.

Bogatija vitaminima od lubenice

Takođe, dinja sadrži tri puta više kalijuma od lubenice.

Pročitajte još: Nemojte skidati KOŠTICE iz LUBENICE: Evo zašto je dobro da ih jedete

Voda iz dinje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak, a visok nivo vlakana pomaže varenje.

Dinju možete da jedete koliko god poželite, a ovo su razlozi zboh kojih treba da je jedete što češće.

Idealna je za detoksikaciju organizma i kod nadimanja. Sadrži 300 miligrama kalijuma na 100 grama ploda, i pomaže telu da se reši viška natrijuma, i tako snižava visok krvni pritisak.

Sok od dinje se ranije koristio za ublažavanje bola, pa se predlaže da bolno mesto namažete sokom od ceđene ili sitno seckane dinje.

Umiruje opekotine i ubod

Takođe, parče hladne dinje umiriće opekotine kao i ubod insekata.

Pročitajte još: Ostavite bademe da "prenoće" u VODI pre konzumiranja: Razlog će vas ODUŠEVITI

U narodnoj medicini dinja se koristi za osveženje i umirenje, kao i za kamen u bubregu, bolest želuca i creva.

Dinja ne goji, pa je idealan obrok ako želite da smršate.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU