Napravite DOMAĆI SOK OD ARONIJE, i popijte čašu punu zdravlja (RECEPT)

Aleksandra Kolarevic

09. 06. 2021. 000000 07:15

foto: Piksabej

Zbog bogatstva vitamina i minerala, aronija mnogima prvenstveno služi kao lek.

Sveži plodovi ovog bobičastog voća su gorki, pa se ne koriste toliko u ishrani, koliko u spremanju vina, čajeva, sirupa, sokova, kompota, likera, džemova.

Pročitajte još: Šta sve leči ARONIJA: Kako se SADI i OREZUJE magična bobica puna ZDRAVLJA

Iako se sok od aronije može pronaći u prodavnicama zdrave hrane, predlažemo vam da ga ipak napravite sami kod kuće.

Recept je veoma jednostavan i ne sadrži aditive, zaslađivače, i sl.

Potreban vam je blender, cediljka, gaza, kilogram aronije i 300 ml vode.

Možete koristi sveže ili zamrznute plodove aronije, jer je ona izuzetno otporna voćka koja svoja nutritivna svojstva ne gubi ni na temperaturi od -60°C.

foto: Piksabej

Priprema domaćeg soka od aronije

Plodove aronije dobro operite i stavite ih u posudu za kuvanje. Prelijte ih hladnom vodom i kuvajte na tihoj vatri.

Kada plodovi postanu mekani, sačekajte da se malo ohlade pa ih isitnite u blenderu. Dobijeni sadržaj procedite kroz cediljku, a zatim i kroz više puta presavijenu gazu.

Sok ohladite i stavite malo leda, a preporuka je da se ne dodaje zaslađivač.

Pročitajte još: Naučnici iz Ulma tvrde da TRI napitka uništavaju viruse za 5 minuta

Preporučuje se da ovako dobijen sok popijete istog dana.

Od kilograma aronije dobija se 0,7 l soka, tako da sami možete izabrati željenu količinu voća, u zavisnosti od toga koliko soka želite da napravite.

foto: Piksabej

Pasterizacija domaćeg soka od aronije

Ukoliko hoćete da sok traje duže od jednog dana, potrebno ga je pasterizovati.

Sipajte ga u flaše koje ćete hermetički zatvoriti, a zatim napunjene flaše stavite u dublju šerpu za kuvanje.

Pročitajte još: BOROVNICA: MALO, ali MOĆNO VOĆE koje ima minimalan broj KALORIJA

U šerpu sipajte vode do vrha flaša, i ostavite na šporetu da provri. Kada voda provri, kuvajte još desetak minuta i izvadite flaše iz šerpe.

Obrišite ih, ostavite da se ohlade, i čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU