· · Komentari: 0
SAVET

Ostavite bademe da "prenoće" u VODI pre konzumiranja: Razlog će vas ODUŠEVITI

Bademi su jedni od najzdravijih orašastih plodova, a potapanjem u vodu povećava se njihova hranljivost.

1622118586_almonds-1740176_1920.png
Foto: Piksabej

Preporuka je da se nekoliko badema dnevno pojede svaki dan jer su izuzetno zdravi. Ipak, prave benefite badema osetićete tek kada ih ostavite potopljene u vodi.

Potapanjem badema u vodu smanjuje se količina tanina i kiselina koje se nalaze u ljusci ovog orašastog ploda.

Pročitajte još: Domaći KREMASTI sladoled od ORAŠASTIH PLODOVA, spreman za 20 MINUTA! (RECEPT)

Iz mokrih badema telo će još bolje "upiti" svu njihovu hranjivost, vitamine i minerale, i stimuliraće aktivnost enzima u telu, čime se poboljšava probava. Dodatni plus potopljenih badema je taj što su kao takvi još ukusniji od suvih, i  mogu se lakše koristiti u brojnim receptima.

Natopljeni bademi imaju više vitamina B i enzima poput lipaze od suvih badema. Blanširani bademi su takođe dobar izvor kalijuma, vlakana, proteina i zdravih masnoća, dok s druge strane imaju malu količinu zasićenih masti.

Kako pravilno potopiti bademe?

Najbolje bi bilo kada bi bademi 24 časa proveli u vodi. Oko 250 grama badema stavite u posudu ili lonac i prelijte ih toplom vodom. Nakon 12 sati iscedite vodu i dodajte bademima dve kašičice soli. Nakon toga ponovno napunite posudu ili lonac toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.

Ukoliko se ne odvoji sama, natopljenim bademima lako će se skinuti ljuska.

Mokre bademe možete koristiti nedelju dana, tokom kojih oni neće izgubiti ništa od svoje nutritivne vrednosti.

Pročitajte još: ORASI - Najbolja prevencija ubrzanog STARENJA i izvor VITAMINA E

Zbog veće količine vitamina E, vlakana i folne kiseline, bademi koji su bili u vodi povoljno deluju na probavu, pomažu kod dijabetesa i hroničnih bolesti poput srčanih problema i reumatoidnog artritisa.

Pored toga, ovakvi bademi pomažu u rešavanju kožnih problema.

Mokri badem odličan je saveznik i mršavljenju, jer njihova bogata količina vlakana umanjuju osećaj gladi, čime se smanjuje unos kalorija i podstiče gubitak kilograma.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.